Hirdetés
. Hirdetés

Világbajnokok lettünk spamküldésben

|

A Symantec felmérése alapján hazánk újra kiérdemelte a világelső címet a kéretlen üzenetek terén.

Hirdetés

A Symantec által készített május havi spamjelentés eredményei azt mutatják, hogy ismét Magyarország vezeti a spam ranglistát, az email forgalom 95,4 százaléka volt kéretlen levél. Világszinten 10 spam levélből 9 tartalmaz URL hivatkozást. A kéretlen reklámlevelekben talált összes domain mindössze 5 százaléka tartozott valós honlapokhoz. A spam URL hivatkozásokban található domain nevek közül a top 4 valamely közismert közösségi média, blog, vagy file megosztó weboldalhoz tartozott.

“A jól ismert honlapokhoz tartozó domainek újra és újra használatban vannak, ellenben az egyszer használatos domainek csupán egy rövid ideig keringenek a világhálón, és aztán örökre eltűnnek. Ez valószínűleg azért van, mert némi munkát igényel a megszerzésük. A törvényes domainek esetében ugyanis követelmény a CAPTCHA, amely olyan automatikus teszt, ami képes megkülönböztetni az emberi felhasználót a számítógéptől”- mondta Gombás László a Symantec magyarországi képviseletének szakértője.

Vihar és Rustock
A MessageLabs havi jelentése azt is kimutatta, hogy a legtöbb egyszer használatos domaint alkalmazó botnet a Rustock, míg a Storm, amely a közelmúltban tűnt fel a spamek palettáján, az egyetlen olyan botnet, amely nagyobb számban használ valós domaint mint egyszer használatosat. A Storm botnet 65 százalékban használ törvényes domaint, míg az egyszer használatos megoldások átlag 50 százaléka 9 napon belül elévül.

A MessageLabs májusi jelentése a spamek és botnetek számának növekedését vizsgálta Afrika keleti parti országaiban. Az Afrikából eredő spamek száma átlagosan 3 százalékkal emelkedett egy éven belül, ami számokban kifejezve napi plusz 1, 2 billió Afrikából elküldött kéretlen reklámlevelet jelent.
A júniusban kezdődő labdarúgó világbajnokság kapcsán a Messaglabs szűrői egy speciális károkozóról is jelentettek. A kínai IP címről érkező spam levelet portugál nyelven fogalmazták, és a rendezvény egyik kiemelt szponzorának logójával látták el.

Ijesztő tények
2010. májusában az összes levélforgalom 90 százaléka volt spam, amely az áprilisi adatokhoz képest 0,3 százalékos növekedést jelent.

E-mailek útján szétküldött vírusok száma 0,18 százalékkal emelkedett áprilishoz képest. A vírusos levelek 22,6 százaléka tartalmazott fertőzött weboldalra utaló linket, amely viszont 6,3 százalékos csökkenést jelent az áprilisi adatokhoz képest.

Az adathalász támadások terén 0,2 százalékos növekedésről jelentett a MessageLabs. Ami a webes biztonságot illeti, az összes ellenőrzött web alapú veszélyeztetettség 12,4 százaléka új volt májusban, amely 1,5 százalékos növekedés az áprilisi adatokhoz viszonyítva.

A felmérés továbbá átlagosan napi 1770 új, károkozó weboldalról számolt be, ami 5,6 százalékos emelkedést jelent egy hónapon belül.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.