Hirdetés
. Hirdetés

Virtuális élet a halál után ? felhőben

|

Az Intellitar szolgáltatását igénybe véve előállíthatjuk saját magunk intelligens online avatarát, hogy utódaink beszélgethessenek velünk.

Hirdetés

Rengeteg vígjátékban látható, hogy a szereplők haláluk után a felhők közt lebegve találják magukat. A teológiailag vitathatóan helytálló képet virtuális megfelelőjével - konkrétan számítási felhők rendszerével - váltja fel egy Alabama állam Huntsville városában indult, friss vállalkozás. A két éve alapított Intellitar előfizetői (merthogy utólag fizetni bajos lenne) létrehozhatják saját maguk avatarját, gyakorlatilag virtuális valójukat, hogy aztán bármikor beszélhessenek velük utódaik.

?Az emberek szokásává vált, hogy mindent archiválnak, képeket, videókat, dokumentumokat, miért ne archiválhatnák magukat?" - vetette fel Don Davidson, a cég társalapítója és igazgatója.

Az ősökkel való eszmecsere lehetősége nem nagyon régi igény, mely nem csak a sintoizmusban s más ősi vallásokban mutatkozik (érdekes módon a Biblia nem támogatja ezt), hanem jócskán tetten érhető volt a XIX. és XX. században. Akkoriban Európát és Amerikát is elárasztották a médiumok és halottlátók, akik magukat úgy mutatták be, mint csatornát az élők és holtak között. A médium transz állapotban gyakran úgy tűnt, hogy felveszi egy elhunyt előd személyiségét - akár hangját is - és kérdéseket is megválaszolt.

Függetlenül attól, hogy az említett esetek trükkökre, megtévesztésre alapulnak-e, az Intellitar kihasználja, hogy nyomot szeretnénk hagyni magunk után és vezeti a Facebook korába az ős-kapcsolat kérdést: a megoldás az, ha előre gondoskodunk személyiségünk, véleményünk eltárolásáról. Virtual Eternity szolgáltatása a szövegfelolvasó, mesterséges intelligencia és animációs technológiákra építve igyekszik felépíteni lényegünket, majd azt Rackspace felhő infrastruktúrán tárolja. Jelnleg - ez esetben ironikusan hangzó - ?Live beta" állapotnál tart, de év végére már kereskedelmi változatban fut majd. Egyéb, eddig titkolt módjai is lesznek még az Intellitar felhasználásának, de erről többet egyelőre nem osztott meg az alapító.

Az előfizetőnek egyetlen portrét kell magáról feltöltenie, majd megválaszolni előre felállított kérdéseket és szöveges anyagot biztosítani. 40 alapkérdés után 30 alkategória is van, benne kategóriánként 50 kérdéssel. A korai felhasználók szerint az induló személyiség feltöltés egyszerű és elég hamar megvan, de a kategóriák már hosszas munkát jelentenek, sokáig kell tanítani az avatart magunkról, életünkről, családunkról. Az információ elemekből rakja ki a válaszokat a mesterséges intelligencia.

Hogy az avatar meg is szólaljon, színészek által felmondott hangmintákból válogathatunk. Ezeket a rendszer képes hangokra szétbontani, és az éppen kimondandókat ebből állítja össze. Az ingyenes előfizetők 4, a fizetősek már 12 hang készletből választhatnak, és ha valakit nem bátorítana, hogy a saját hangja helyett egy színészét hallják az utódai, akkor az év végétől egy száz dolláros hangbank tanító modult is igénybe vehetnek saját beszédtónusuk feldolgozásához.

Nem a legmodernebb 3D szkennerekkel dolgozik a rendszer az arc feltérképezésekor, hanem szimplán, egy JPG képből alkotja meg a beszélőt, mely még pislogni is képes, de sokak szerint a látvány enyhén horrorisztikus. Az alapító is elismerte, hogy még dolgoznak rajta. (Bár egy rég elhunyt embert illetőleg szerintünk a horror hatás kifejezetten odaillő lehet.) Mindenesetre Davidson saját avatarja demonstrációs céllal megtekinthető az oldalon.

 

 

 A minta-avatar műpislogása valóban horror hangulatot áraszt

A szolgáltatás havidíja 6 dollár, vagy egy évre 65 dollár. Van még családi, négy személyes tagság is. Tervezik beszédfelismerő rendszer integrálását, így nem csak szöveges üzenetekkel, de élőszóban is lehet majd faggatni az ősöket.

A felhő alapú tárolás felvethet biztonsági és hagyatékjogi kérdéseket, mindenesetre kellő számú előfizető esetén időtállóbb lehet, mintha egy kupac papírt, DVD lemezt vagy egyéb adathordozót hagynánk hátra, hiszen egy webböngésző segítségével - folyamatos felhőkarbantartást feltételezve - mindig elérhetőek lesznek anyagaink az éppen aktuális technikai eszközökkel.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.