Hirdetés
. Hirdetés

Vírusírók: most jön a Java!

|

A Java platformfüggetlenségét kihasználva célkeresztbe kerülhetnek a Mac és Linux rendszerek is.

Hirdetés

Miként korábban, úgy napjainkban is jól megfigyelhető, hogy a legtöbb kártékony program azokat a platformokat sújtja, amelyek a legszélesebb körben használatosak. Mindezt többek között az is jól alátámasztja, hogy a windowsos számítógépeket jóval több ártalmas kód ostromolja, mint például a Mac OS X valamint a Linux alapú rendszereket. Ugyanakkor az is észrevehető, hogy a Mac OS X egyre népszerűbbé válásával a vírusírók körében egy bizonyos fokú mozgolódás kezdődött. Mindez még csak kezdeti szárnypróbálgatásnak tekinthető, viszont a jövőbeni veszélyekre, vírustrendekre már lehet következtetéseket levonni. Ezt tették az Intego biztonsági cég kutatói is, akik kiadták a tavalyi évre vonatkozó jelentésüket, és megpróbálták latolgatni a jövőt.

 

 



Az Intego szakértői a tavaly megjelent, Mac kompatibilis vírusok közül egybehangzóan a Koobface/Bonnana októberben felbukkant variánsát emelték ki. Ez a kártékony program a Java platformfüggetlenségét kihasználva a Windows, a Linux valamint a Mac OS X operációs rendszereken is működőképesnek bizonyult. A számítógépes kártevő elsősorban közösségi oldalakon keresztül terjedt. A kutatók úgy látják, hogy a Java a jövőben egyre gyakrabban válhat a vírusírók egyik fontos eszközévé, különösen a böngészőalapú károkozók létrehozása során.

A biztonsági cég 2010 „újonc” kártevői közül kiemelt még egy felhasználók megzsarolására alkalmas programot valamint egy HellRTS nevű trójait, amely hátsó kaput nyitott a fertőzött számítógépeken. Mindkét károkozó "proof-of-concept"-nek minősült, azaz nem okoztak különösebb károkat, nem terjedtek szélesebb körben. Érdemes megemlíteni, hogy tavaly még mindig lehetett találkozni a DNS-beállítások manipulálására alkalmas RSPlug trójaival, amely először 2007-ben jelent meg.

Az Intego megjegyezte, hogy már megdőlt az a mítosz mely szerint a Mac OS X nem sérülékeny, ennek ellenére még mindig kevés felhasználó fordít figyelmet e rendszerek esetében a vírusvédelemre. Pedig tavaly sok cég mutatott be Mac kompatibilis víruskeresőket, sőt ingyenesen használható biztonsági szoftverek is elérhetők, de e programok telepítésre mégis meglehetősen ritkán kerül sor. Ezért a Mac OS X esetében is működőképes vírusok valódi számára vonatkozóan nincsenek igazán megbízható statisztikák, hiszen a biztonsági cégek nem tudnak megfelelő mennyiségű adatot gyűjteni a kliensekről a fertőzésekkel kapcsolatban.

 

 

A hír testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.