Hirdetés
. Hirdetés

Webes háborút robbantott ki a WikiLeaks

|

Hackerek egy csoportja a tényfeltáró oldal ellen, míg másik érte harcolnak. A PayPal napok óta ostrom alatt áll. (Frissítve)

Hirdetés

A WikiLeaks esete, amellett, hogy nemzetbiztonsági és diplomáciai problémákat, feszültségeket hozott a felszínre, egyre inkább kiéleződő internetes csatározásokat idéz elő. Ezek pedig mind több kárt okoznak a különféle cégeknek, szervezeteknek. A leginkább elterjedt módszernek az elosztott szolgáltatásmegtagadási támadások számítanak, amelyekből mindkét félnek kijut. Hol a célba vett weboldalak és webes szolgáltatások bénulnak meg, hol a támadók szerverei.

 

 



A biztonsági cégek, köztük a Panda Security is folyamatosan figyelemmel kíséri az internetes támadásokat. A vállalat szerint a hangulat igazán akkor kezdett elmérgesedni, amikor egy th3j35t3r álnéven tevékenykedő hacker néhány nappal ezelőtt egy DoS akció során megbénította a WikiLeaks weboldalát. Ezzel a WikiLeaks több mint egy napra elérhetetlenné vált. A támadó azzal magyarázta a tettét, hogy megítélése szerint a WikiLeaks veszélyezteti a katonák életét, az egyéb értékeket valamint a külföldi kapcsolatokat. Ezt az akciót azonban egy Anonymous nevű csoport nem vette jó néven, és úgy határozott, hogy kiáll a WikiLeaks mellett. "Harcolni fogunk azok ellen, akik cenzúrázni próbálják a WikiLeaks-et, beleértve a több milliárd dolláros vállalatokat is, mint amilyen a PayPal" - áll az Anonymous felhívásában.

Az aktivisták a th3j35t3r féle akció után úgy látták jónak, ha elsőként mindjárt a PayPal-t helyezik célkeresztbe, amely a múlt héten megszüntette a WikiLeaks fiókját. A cég ezt a döntését azzal indokolta, hogy a WikiLeaks megszegte a szabályzatát, amely szerint a pénzügyi szolgáltatást nem lehet illegális tevékenységekhez felhasználni. Az Anonymous szerint a PayPal ezzel hozzájárult a szólásszabadság korlátozásához, ezért a PayPal blogját kiszolgáló szerverek ellen átfogó támadást indított. Ekkor a ThePayPalBlog.com elérhetetlenné vált. Hosszú órákba telt, amire az üzemeltetőknek újra sikerült életre kelteniük azt, és akkor is csak korlátozottan, kizárólag szöveges tartalmak megjelenítésével sikerült fenntartani a webhely működését.

 

 

 



Az Anonymous csoport nem sokkal később elosztott szolgáltatásmegtagadási támadást kezdeményezett a postfinance.ch weboldalt működtető szerverek ellen is. A PostFinance azért került célpontba, mert a PayPal-hoz hasonlóan megszüntette a WikiLeaks, illetve Julian Assange számláját. A PostFinance weboldala azóta többször is megbénult.

A helyzetet tovább fokozta, hogy időközben az Anonymous csoport weblapját is DoS támadás érte, amely ezáltal szintén többször elérhetetlenné vált. Erre válaszul a csoport „nekiesett” az aklagare.se svéd (ügyészi hatóság által fenntartott) weboldalnak, amely teljesen használhatatlanná vált. Vagyis az interneten egy meglehetősen komoly adok-kapok alakult ki, aminek még nem lehet tudni, hogy mi lesz a végkimenetele.

A hír testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

Frissítés: A Businessweek írása alapján a PayPal után a Visa és a Mastercard is megtagadta a WikiLeaks felé irányuló online átutalások teljesítését.

A PC World WikiLeaks aktái:

 


- Svájci kalózokhoz menekült a WikiLeaks
- Aknák a kritikus infrastruktúrákban
- Az Amazonhoz menekült a WikiLeaks
- Kiborította a bilit a WikiLeaks

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.