Hirdetés
. Hirdetés

Wi-Fi láz a nagyvárosokban

|

Nemsokára San Franciscóban is elérhető lesz a Google ingyenes Wi-Fi hálózata, Budapesten a tervek szerint akár már jövőre megjelenhetnek a jeltovábbítók.

Hirdetés

A hét közepén indította el ingyenes Wi-Fi szolgáltatását a cég főhadiszállásának helyet adó Mountain View-ban a Google, és máris újabb hasonló projekten dolgozik a cég, egy jóval nagyobb városban, San Franciscoban készül hasonlóra. Ha minden a tervek szerint alakul, 2007 végére Budapesten is lesz részben ingyenes Wi-Fi hálózat, igaz, csak a közcélokat szolgáló, illetve közhasznú oldalak lesznek fizetés nélkül is elérhetők. Az Egyestül Államokban a becslések szerint már mintegy 300 városban épül vagy épült ki hasonló hálózat, de egyre több európai nagyváros is felismeri, hogy az internethozzáférés biztosítása kezd az alapvető szolgáltatások közé tartozni.

Ingyenes Wi-Fi internet szolgáltatással örvendeztette meg a Google a társaság központjának helyet adó Mountain View lakóit szerdától. A világ legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető céghálózata 380 elérési pontot (hotspot) tartalmaz városszerte és 12 négyzetmérföldnyi (valamivel több, mint 31 négyzetkilométer) területet fed le. Jelenleg 1 Mbit/s le- és feltöltési sebességet kínál, de ha szükséges ezt növelni lehet. Eredetileg szeptember közepére tervezték a szolgáltatás indítását, de a végső tesztelés, amelyben mintegy ezer felhasználó vett részt, a vártnál hamarabb végetért.

A társaságnak egyelőre nincsenek olyan tervei, hogy online hirdetéseket is továbbítson a hálózat felhasználói felé, és nem kér semmit a várostól a rendszer kiépítéséért. Sőt, a Google fizet a városi tulajdonban lévő lámpaoszlopok használatáért, amiken elhelyezték az adattovábbításhoz szükséges eszközöket.

A Google részese egy sokkal nagyobb projektnek is, San Franciscoban az EarthLink-el együttműködve építenek ki Wi-Fi hálózatot. Az EarthLink 1 Mbit/s-os elérést kínál, de előfizetésért, míg a Google 300 Kbit/s-os szolgáltatása ingyenes lesz. A két cég és a kaliforniai város vezetése között jelenleg is tart az egyeztetés.

Ugyanakkor megnyugodhatnak az amerikai szolgáltatók, a Google-nál ugyanis közölték, hogy nem szerepel a tervek között, hogy országos szintű vezeték nélküli internet szolgáltatóvá váljon. Az Egyesült Államokban egyébként 300 körül van a helyi önkormányzatok kezdeményezésére kiépült, ingyen, vagy alacsony díjért használható városi Wi-Fi hálózatok száma.

Ha minden a fővárosi vezetés elképzelései szerint alakul, akkor Budapesten is létrejöhet egy ilyen rendszer akár már a jövő év végére, és a Google megoldásához hasonlóan nálunk is a lámpaoszlopra kerülnek majd a jeltovábbítók. Az oszlopok használati jogát tíz évre kapja majd meg a projektre kiírt pályázat nyertese, a város többségét lefedő rendszer kiépítése 4-5 milliárd forintba kerül majd. Ugyanakkor az eddig megismert elképzelések tükrében kérdéses, hogy mennyien fogják majd használni, lesz-e bármilyen hatása az internetezési szokásokra. A szolgáltatás keretében ugyanis csak bizonyos, közcélokat szolgáló, illetve közhasznú információkat tartalmazó oldalak lesznek majd elérhetők, mint például az e-ügyintézéshez kapcsolódók, vagy a tömegközlekedési menetrendeket tartalmazók. A tervek szerint csak közterületeken lehet majd csatlakozni a rendszerhez, a lakásokba nem lát be.

Hasonló jellegű kezdeményezésre több példa is van Európában, így többek között Londonban, Párizsban, Madridban, Münchenben vannak városi Wi-Fi hálózat kiépítésére vonatkozó elképzelések. A brit főváros vezetése a legnagyobb európai Wi-Fi hálózat üzemeltetőjét, a The Cloud nevű céget bízta meg az ottani hálózat kiépítésével, mely kezdetben a pénzügyi negyedet fedi le, de később a város teljes területét. Sőt, a Temze folyón utazók számára is ingyenes Wi-Fi szolgáltatást indítottak.

Párizsban 2007 végére tervezik elindítani az ingyenes Wi-Fi szolgáltatást, ehhez 400 hotspotot hoznak létre. Csakúgy mint Budapesten és Londonban, a francia fővárosban is köztulajdonban lévő tárgyakon, főleg lámpaoszlopokon helyezik majd el a Wi-Fi eszközöket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.