Hirdetés
. Hirdetés

Wifi a víz alatt

|

Az amerikai University at Buffalo és Northeastern University kutatói olyan hardveres és szoftveres összetevőkből álló megoldás kifejlesztésén dolgoznak, amely lehetővé teszi a hatékony víz alatti kommunikációt, méghozzá a levegőn keresztüli vezeték nélküli kommunikációs technológiákéval összemérhető sebességgel.

Hirdetés

A fejlesztésnek jó hasznát vehetik majd többek között a kutatási és mentési műveleteknél, a kábítószercsempészek által használt eszközök felderítésénél, az olaj- és földgáz-lelőhelyek kutatásánál, a búvárok egymás közötti kommunikációjánál, a szökőárak előrejelzésénél, valamint a környezeti jellemzők, szennyezések monitorozásánál.

Az Egyesült Államok kormányának kutatásokat finanszírozó szervezete, a National Science Foundation által támogatott projektet az IEEE Communications Magazine nevű szaklapban ismertető tanulmány szerint a földfelszíni vezeték nélküli kommunikáció területén tapasztalható hatalmas fejlődés és figyelemreméltó innováció a víz alatti hálózatok esetében még nem valósult meg, a helyzet azonban rövidesen megváltozik. A víz alatti kommunikációhoz használt hanghullámok adatátviteli sebessége meg sem közelíti a földfelszíni kommunikációnál alkalmazott rádióhullámok sebességét.

Azért van szükség hanghullámokra, mert víz alatt a rádióhullámok igen rosszul terjednek. Azonban a hanghullámok esetében olyan problémák lépnek fel, mint az intenzitás csökkenése a távolság függvényében, a késleltetés, valamint a Doppler-effektus által okozott torzulás, amelyek mind rontják az átvitel hatékonyságát. Ráadásul a víz alatti kommunikációhoz használt eszközökhöz nem dolgoztak még ki szabványokat, így azok egyedi fejlesztésűek és nem különösebben energiahatékonyak.

A mostani fejlesztés kiterjed a kommunikációs rendszer minden elemére - a víz alatti modemektől kezdve az adatátviteli protokollokig - annak érdekében, hogy kiküszöböljék a hatékony adatátvitelt akadályozó problémákat. A kutatók a víz alatti akusztikus modemeket intelligens, szoftver által definiált rádiótechnológiával kombinálják, melynek eredményeképpen tízszerest javulást értek el az Erie-tóban elvégzett első tesztekben a jelenleg a kereskedelemben elérhető víz alatti akusztikus modemekhez képest.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.