Hirdetés
. Hirdetés

WikiLeaks: az Apple tétlenül tűrte a hamisítást

|

A kiszivárogtató oldal birtokába jutott diplomáciai távirat szerint a kaliforniai gyártó 2008-ig még saját védjegyeit sem jegyeztette be a hamis elektronikai cikkeket árusító feketepiacairól hírhedt Kínában.

Hirdetés

iPhone 4
iPhone 4

Egy, a WikiLeaks által kiszivárogtatott távirat szerint az Apple hosszú évekig semmit sem tett annak érdekében, hogy megakadályozza termékei lekoppintását és a hamisítványok feketepiaci forgalmazását.

A cég 2008-ban csábított el néhány tapasztalt, a Viagra-hamisítási botrányban edződött szakembert a Pfizertől: addigra a kínai zugüzemek már számolatlanul gyártották a pocsék minőségű másolatokat.

Az Egyesült Államok pekingi nagykövetségéről származó dokumentum szerint az Apple 2008 márciusáig még a saját védjegyeit sem volt képes levédetni Kínában és Hongkongban. Ekkor csatlakozott a céghez Don Shruhan, a kéktablettás gyógyszergyártó elismert szakembere, aki a vállalat ázsiai és csendes-óceáni térségének biztonsági főnökeként kidolgozta a gyártó hamisításellenes stratégiáját. Az Apple John Theriault, Shuran korábbi főnökét is elcsaklizta a Pfizertől - ő azóta a globális biztonsági divízió vezetőjeként dolgozik.

Az Apple az iPod és az iPhone bemutatása előtt viszonylag ismeretlen gyártónak számított Kínában, ám ma már - mobileszközeik nemzetközi népszerűségének köszönhetően - az illegális piacokon ládaszám kínálják termékeik olcsó másolatait. A távirat szerint a Shruhan birtokába jutott adatok egyértelműen arra utalnak, hogy az ázsiai kontinens zugpiacain árusított Apple termékek 100 százaléka hamisítvány, és Guangdong tartomány egymaga annyi másolatot állít elő, amennyivel a teljes nemzetközi piac lefedhető lenne.

Shuridan szerint kizárható, hogy az Apple szerződéses partnerei „extra műszakban" maguk is hamisítanák a kaliforniai cég termékeit, ám azt elképzelhetőnek tartja, hogy az iPodok és az iPhone-ok gyártásával kapcsolatos információk szivárogtak ki a gyárakból.

Az Apple egyelőre nem reagált a fenti értesülésekre, amelyeket a CNN újságírói bányásztak elő a több ezer, a WikiLeaks által kiadott „nem titkos, de bizalmas" diplomáciai távirat közül.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.