Hirdetés
. Hirdetés

Windows 7: irány a web!

|

A Windows 7 minden eddigi Microsoft operációs rendszernél szorosabban integrálódik a webes világgal. Kérdés, hogy a felhasználók és a weboldalak vajon felkészültek-e erre?

Hirdetés

A Windows 7 tesztelői közül bizonyára sokan voltak, akik keresték az operációs rendszer beépített képkategorizáló (Windows Fotótár), levelező (Mail), illetve videó szerkesztő (Movie Maker) alkalmazását, de nem találták őket. A hiba nem az ő készülékükben van, sőt még azt sem mondhatjuk, hogy hibáról van szó. A Microsoft ugyanis a Windows 7 esetében ezen alkalmazásokat kivette az operációs rendszerből, hogy azokat ingyenesen letölthető programokká változtassa a Live Essentials csomag részeként. Vagyis a Vistás Windows Fotótárból Live Fotótár, a Mail-ből Live Mail, a Movie Makerből pedig Live Movie Maker lett. Használatukhoz csak el kell látogatnunk a download.live.com webhelyre, ahonnan letölthetjük őket a Live Messengerhez hasonlóan.

Szinkronizáljuk adatainkat
Persze felelőtlenség lenne azt állítani, hogy ezek az alkalmazások csak a nevükben változtak. A Live Essentials csomag részeként ugyanis funkcionalitásban több újdonsággal is gazdagodtak, s e mellett jobban integrálódnak a webes szolgáltatásokkal, és egészében a netes környezettel is. Ennek köszönhetően a Windows 7 és a Live kibővíti az operációs rendszer által nyújtott élményeket a felhasználók számára, mivel a segítségével egyszerűbben kezelhetővé és élvezetesebbé válik a számítógépen, a telefonon és a honlapokon szétszórtan tárolt digitális tartalom.

Példaként ehhez elsőként nézzük a Live Mail levelezőprogramot, amellyel elérhetjük Hotmail, valamint POP3 és IMAP eléréssel rendelkező fiókunkat is. Ezen felül az alkalmazás szorosan összefonódik a Live ID profilunkkal, ahova a program jobb felső sarkába levő menüben könnyedén bejelentkezhetünk. Ha utóbbival még nem rendelkeznénk, akkor a login.live.com oldalon hozzunk létre egyet. A hazai 2,4 millió Messenger felhasználónak azonban érdemes tudnia, hogy az azonnali üzenetküldőbe történő bejelentkezésnél gyakorlatilag már ezt használják, így ők ugyanazzal a felhasználónév jelszó párossal rögtön be is jelentkezhetnek.

 

 

livemail.jpg

 



Miért jó ez? Ha ezt megtesszük, akkor a Live Mail a névjegyalbumnál már megjeleníti majd a Messenger partnereinket, mint ahogyan az ott tárolt névjegyek is rögtön szinkronizálva lesznek Live profilunk névjegyalbumával. Ugyanez igaz a naptárbejegyzésekre is, amelyet a program rögtön bejegyez a Live fiókunk naptár szolgáltatatásába. A Windows Live Calendar alkalmazással egyébként mást szolgáltatók iCalendar szabványú naptárszolgáltatásaira is feliratkozhatunk, így egy helyen egyszerre több naptárt is kezelhetünk, melyeket ráadásul rögtön meg is oszthatunk barátainkkal, családtagjainkkal, vagy akár egy nyilvános URL webcímet is létrehozhatunk egy adott esemény számára. A névjegyek és naptárbejegyzések így gyakorlatilag a Live profilunkban tárolhatjuk, ami hasznos lehet, ha ugyanazon adatokat szeretnénk több gépen is elérni. Így például hazaérve, otthoni gépünkön ugyanazokat a teendőket és személyeket találhatjuk majd a Live Mail programunkban, mint akiket legutoljára a munkahelyen elmentettünk.

Életre kelnek a képeink
Hasonló elven működik a Live Fotótár is, amely funkcióinak teljes kihasználásához érdemes azt Live fiókunkba bejelentkezve használni. Persze offline funkciói miatt sem panaszkodhat. Segítségével egy helyen kezelhetjük a gépünkön található összes fényképet, amelyeken a legegyszerűbb korrigálásokat is elvégezhetjük: kitisztíthatjuk a vörös szemeket, fekete-fehér effektusokkal dobhatjuk fel a képet, illetve a színek és a megvilágítás tökéletlenségén is javíthatunk.

 

 

fototar.jpg
 

 

 

Ha legalább már egyszer bejelentkeztünk a programon belül a Live fiókunkba, akkor még a Messenger partnereink alapján is címkézhetünk. A Fotótár ugyanis letölti a webes névjegyalbumunkat, majd a program automatikusan felismeri az arcokat, amelyekhez utána hozzárendelhetjük egy adott személy azonosítóját. Ezen információ alapján később könnyen megtalálhatjuk az ismerősünkhöz köthető képeket, vagy akár meg is oszthatjuk azokat az illetővel. A program igazi erőssége igazából a közzététel menüpont, amivel fotóinkat feltölthetjük Live profilunk fényképtárába, egy csoport könyvtárába, valamint azokat a Live Events-ben korábban már létrehozott eseményhez is kapcsolhatjuk.

A szintén kiszervezett, jelenleg még béta állapotban lévő Movie Maker alkalmazással egyszerűen hozhatunk létre saját mozgóképes anyagokat, hogy azokat később megoszthassuk családunkkal, vagy barátainkkal. A letölthető beépülő modulokkal például a Youtube-ra is feltölthetjük a videónkat, a programból való kilépés nélkül.

IE8: hátszélben
Tehát összességében mondhatjuk, hogy ezen alkalmazások kiszervezésével a Windows 7 egy lépést tett a webes világ felé, alkalmazkodva a fejlődő világ által támasztott követelményekhez. Erre jó példa, hogy a Windows Intéző keresőjébe is integrálhatunk külső web-oldalak bővítményeit, amellyel már nem csak a gépünkön, hanem a világhálón is kereshetünk, például a Flickr adatbázisában.

Ennek megfelelően az új operációs rendszerhez egy új böngésző is dukált: az Internet Explorer 8. Amely komoly hátszéllel küzd, hiszen a korábban napvilágra került „inkompatibilitási listája" alapján a weboldalak jelentős részét még nem képes megfelelően megjeleníteni, így például a Microsoft oldalát sem. Fontos leszögezni, hogy ez nem az új Explorer hibája, hiszen az minden eddiginél jobban figyelembe veszi a webes szabványokat. Sokkal inkább az elődeié, akikre optimalizálták az oldalak zömét, s az ő sarukat most neki kell cipelnie. Még úgy is, hogy minderről a kompatibilitási módban el is felejtkezhetünk, hiszen azt bekapcsolva az Explorer 7-es verziójának megfelelően jeleníti meg az oldalakat. A böngésző ráadásul meg is jegyzi, hogy ezt mely oldalak esetében alkalmaztuk, így azokat legközelebb már rögtön kompatibilitási módba teszi. S ha ez még nem lenne elég, akkor bármikor bekapcsolhatjuk, hogy automatikusan e módba jelenítse meg az összes felkeresett weblapot.

Szerethető böngésző
A fentebb említett pici negatívumok után lássuk, hogy miért lehet az Internet Explorer 8 egy szerethető böngésző. Egyrészt, mert a biztonság terén sokat fejlődött az elődjéhez képest, hiszen például a biztonsági beállítások közül 1300 darabot állíthatunk be benne, míg ez a szám az e tekintetben második Firefox esetében csak 150. Az új Explorer által nyújtott öt biztonsági zóna ráadásul könnyen konfigurálható, és lehetőséget ad a JavaScript és a bővítmények letiltására is. Az új kor kihívásaira született az XSS támadások visszaverésére felfegyverzett XSS Filter és a rosszindulatú weboldalakat kiszűrő SmartScreen Filter. Utóbbiban segít még a megújult URL mező is, ami megmutatja, hogy éppen melyik domainen vagyunk, így egy banki weboldal esetén rögtön gyanús lehet, ha nem a bank címét emeli ki sötéttel a böngésző.  Debütál még az InPrivate böngészési mód is, amivel észrevétlenül és következmények nélkül szörfölhetünk. Ekkor ugyanis az Internet Explorer 8 minden cookie-t, jelszót és előzményt elfelejt, amint elhagyunk az oldalt. Ez különösen hasznos lehet akkor, ha éppen eljegyzési gyűrűt keresünk a gépünkön, s nem szeretnénk, ha a böngészőnk árulkodna kiválasztottunknak.

 

 

ie8accel.jpg


A biztonságon túl érdemes figyelmünket az Internet Explorer 8 további funkcióira vetni, amelyekkel gyorsabban böngészhetünk, s egy helyen több műveletet is elvégezhetünk. A böngésző által elsőként bevezetett „Gyorssegéd" funkcióval ugyanis egy kijelölt szöveget két kattintással saját Live profilunk blogjába menthetjük, rákereshetünk a beállított alapértelmezett keresővel, vagy elküldhetjük azt a Hotmail segítségével. Alapesetben, mivel bármikor kereshetünk újabb gyorssegédeket. Készült már gyorssegéd például a Twitterhez, a Youtube-hoz, a Gmail-hez, a Facebookhoz, valamint a Google és a Live térkép szoftveréhez is. Ennek köszönhetően, ha például egy címet látunk egy weboldalon, akkor a térképen való megjelenítéshez nem kell mást tennünk, mint kijelölni a szöveget, rákattintani a megjelenő kék nyílra, s a helyi menüben ráhúzni az egeret a „Map with Live Maps" opcióra. Érdemes kipróbálni.

Vágjuk ki!?
Hasonlóan érdekes újdonság a Web Slice, amellyel egy, az Internet Explorer e funkciójára felkészített weboldal egyes részeit menthetjük el a böngészőnk kedvencek sávjába, hogy később a weboldal meglátogatása nélkül egy adott elemhez tartozó információkat könnyen megjeleníthessük. Az ie8.ebay.com oldalon például elmenthetjük egy licit lapját, hogy azt egyszerűen figyelemmel kísérhessük. Remek funkció, aki rendelkezik már az Internet Explorer 8 valamelyik változatával, azt csak bátorítani tudjuk, hogy próbálja ki.

 

 

 

ie8slices.jpg

 


Összességében azt mondhatjuk, hogy a Microsoft legújabb böngészőjének sikere nagyban azon múlik, hogy a felhasználók számára mennyire lesznek praktikusak ezen funkciók. Ha a Web Slice-t több hazai web-oldal is támogatni fogja, és a Gyorssegédek között hazai szolgáltatók is megjelennek, akkor sokak számára szerethető lesz a böngésző, ha nem, akkor sokan csak a kompatibilitási problémáról fognak beszélni. Ami pedig hangsúlyozottan nem róható fel az Internet Explorer 8-nak. Örökség.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.