Hirdetés
. Hirdetés

Windows 7 titkok 1.0

|

Sorozatunk első részében többek között megnézzük, hogy miként kell visszavarázsolni a gyorsindítás menütárat, hogyan tudunk több opciót elérni a helyi menüben, valamint hogy miként tudjuk munkánkat felgyorsítani egyszerű billentyűzetkombinációk használatával.

Hirdetés

A Microsoft operációs rendszereiben se szeri se száma az olyan trükköknek és billentyűzetkombinációknak, amelyekkel jobban személyre szabható az adott rendszer, és a bennük végzett munka is hatékonyabbá és gyorsabbá változtatható. Ezek általában mind részei az operációs rendszernek, csak a felhasználók keveset tudnak róluk, vagy azért mert nem olvassák el az apró betűs részeket, vagy a fejlesztők nem kötik az orrukra.


Nincs ez másként a Windows 7 esetében sem, amelynek a bétája már kitűnő terepet szolgáltat ezeknek a titkos és kevésbé titkos trükköknek a felfedezésére. Nézzünk is sorozatunk első részében 12 darabot belőlük, amelyeket a Windows 7 letöltőinek érdemes kipróbálniuk. Mi már megtettük, így az olvasóink biztosak lehetnek abban, hogy az alábbi tippek mind működnek. Lássuk is őket.


1 - Ügyesebben az ablakokkal:
A Windows 7 bétájának tulajdonosai közül sokan már bizonyára megismerkedtek az operációs rendszer új ablakkezelési technikájával, aminek köszönhetően a felhasználók minden eddiginél könnyebben pakolgathatják ablakaikat az asztalon. A képernyő bal, illetve jobb széléhez húzva őket a képernyő felére növelhetjük a méretüket, a megfelelő oldalra igazítva. Az asztal tetejére húzva pedig teljes méretűvé növelhetjük őket, hasonlóan ahhoz, ha az ablak tetején lévő sávra duplán kattintunk. Első dupla kattintásra teljes méretűvé nő, majd másodjára ugyanezen művelet visszacsökkenti a kiinduló méretünkre. Ezeket a lehetőségeket majd mindenki ismeri már, ám az talán csak kevesen tudják, hogy mindezt a billentyűzetünkkel is elvégezhetjük.


A Windows gombot kell csak lenyomnunk ehhez egy másik megfelelő társaságában. Vagyis a Windows+Balra és a Windows+Jobbra a megfelelő irányba igazítja az adott ablakot, a képernyő felét kitöltve. A Windows+Fel teljes méretűre növeli az ablakot, a Windows+Le pedig visszaváltoztatja azt eredeti méretére, illetve minimalizálja a tálcán.


Ezen felül a Windows+Shift+Fel kombinációval maximális hosszúságúra változtathatjuk az ablakunkat, míg a Windows+Shift+Le opcióval visszatérhetünk az eredeti kiindulóponthoz.


2 - Nem kell ráznunk:
A fenti módszerhez hasonlóan az ablakok rázását is felválthatjuk a billentyűzettel. Mint ismert az előbbivel megtisztíthatjuk az asztalt, hogy csak az éppen használt ablak maradjon rajta, majd egy újabb rázással visszatérhetünk az eredeti állapothoz. Ehhez nyomjuk meg a Windows+Home kombinációt.

3 - Prezentáció egy gombnyomásra: Ha "véletlenül" projektort csatlakoztatnánk a gépünkhöz, akkor annak konfigurálását is egyetlen kombináció lenyomásával elérhetjük. Nyomjuk le a Windows+P gombokat, vagy írjuk be a start menübe a következő parancsot: „displayswitch".


win7tipp3.jpg



Az első opcióval a képernyőn meglévő információkat jeleníthetjük meg, a második egy kiterjesztett monitort hoz létre, míg a harmadik megoldásként csak a projektoros megjelenítést kalibrálhatjuk.


Sőt ha további beállításokat szeretnénk életbe léptetni, akkor nyomjuk le a Windows+X gombot, hogy a Windows Mobility Centerhez jussunk, ahol külön beállíthatjuk a prezentáció módot, amely például az azonnali üzent küldőt elfoglalt jelzésbe állítja, valamint letiltja a képernyőkímélőt. Fontos, hogy ez csak hordozható számítógépek esetén érhető el, mivel hatékonysági szempontból az operációs rendszer egyébként el sem indítja az alkalmazást. Így ha asztali gépnél próbáljuk meg a Windows Mobility Centert elindítani, akkor a következő hibaüzenetet fogjuk kapni.


win7tipp3b.jpg


4 - Asztalról-asztalra:
Korábban már láttuk, hogy miként kell az asztalon a Windows+Jobb és a Windows+Bal kombinációkkal, a képernyő két oldalára rendezni az ablakokat, hogy azok fél képernyőnyi méretet foglaljanak el. Ha kiterjesztett asztallal rendelkezünk egy második monitoron, akkor ugyanezen kombinációkat kell leütnünk, hogy az asztalok között pakolgassuk az ablakokat. A Windows+Shift+Bal és a Windows+Shift+Jobb ugyanis ezt a munkát végzi el nekünk. Ráadásul még megjegyzi az ablakok pozícióját is, így azok pontosan ugyanazon a koordinátán fognak megjelenni az új helyükön is.


5 - Okosabb helyi menü:
A Vistához hasonlóan a Windows 7-ben is lehetőségünk van felturbózni a helyi menüt, ehhez nem kell mást tennünk, minthogy nyomva tartjuk a Shift billentyűzetet mindaddig, amíg egy állományra kattintunk a jobb egérgombbal. Ekkor a megszokottól eltérően két plusz parancsot kapunk. A "Pin to Start Menu" az adott állományt elhelyezi a start menü tetején, hogy azt később bármikor könnyedén elérhessük. A "Copy as Path" pedig az adott fájl elérési útját a vágólapra másolja, hogy azt utána bárhova beilleszthessük. Hogy ez mennyire hasznos tud lenni néha, talán nem is szükséges ecsetelni...


win7tipp5.jpg

 


6 - Lássunk világot!:
Bizonyára mindenki emlékszik arra, hogy a Windows 7 bétájának a letöltése során a letöltés vezérlő külön rákérdezett, hogy melyik lokalizált verziót szeretnénk telepíteni. Ez a háttérképek esetén is fontos, hiszen az Amerikai változat esetén például egy Oregoni tó, egy Hawaii tengerpart képei közül választhatunk. Ám ha unjuk az adott képeket, akkor könnyen válthatunk például Ausztrália és Kanada felhasználóinak készült képek közül, hiszen azok letöltődtek az operációs rendszerrel együtt, csak eltüntették a szemünk elől. De nem eléggé.


Kutassuk is őket fel. Elsőként nyissuk meg az Intézőt (Windows Explorer), s navigáljunk el a C:\Windows\Globalization könyvtárba (ha más meghajtóra telepítettük a Windows 7-et, akkor értelemszerűen az adott meghajtó betűjelével kezdődik az elérési út). Itt az MCT nevű alkönyvtárt kell keresnünk, amely alapesetben rejtve van. Felfedéséhez kattintsunk az Organize gombra, majd itt válasszuk ki a "Folder and Search options"-t. A felbukkanó ablakban a view fül alatt kapcsoljuk elsőként a rejtett fájlok (Show hidden files, folders and drives), majd a rendszerfájlok elrejtését (Hide protected operating system files), s nyomjunk OK-t. Ha mindent jól csináltunk akkor immár megjelenik a rejtett könyvtár, ahol további háttérképeket találhatunk Windows 7 rendszerünkhöz. Aktiválásukhoz csak be kell mennünk a themes könyvtárakba, hogy aztán dupla klikkel telepíthessük a témákat.


win7tipp6.jpg


7 - Hova lett a meghajtóm?: A Windows 7 egyik hasznos tulajdonsága, hogy a használaton kívüli, üres háttértárolókat alapesetben elrejteti. Ez igencsak idegesítő lehet annak számára, aki nem tud erről, s emiatt kétségbeesetten kutat át mindent "hova lett a meghajtón" felkiáltással. Nincs ok a pánikra, hiszen a megjelenítésük meglehetően egyszerű. Az előbbiekben megismert módon ismét kattintsunk az organize gombra a Windows Intézőn belül, majd válasszuk ki a "Folder and Search options"-t. A felbukkanó ablakban a view fül alatt pedig kapcsoljuk ki az üres meghajtók elrejtését - amit a fenti képen is láthatunk (Hide empty drives in the Computer folder)- , hogy visszatérjen a lelki békénk.


8 - Image írás egyszerűen:
A Windows 7 esetében az image fájlok CD-re, DVD-re írásához nincs szükségünk külső alkalmazásra, hiszen a CD-képek tartalmát egyszerűen kiírhatjuk. Ehhez keressük meg a Windows Intézőn belül az adott fájlt, kattintsunk rá jobb egérgombbal, majd a helyi menü legtetején válasszuk ki a "Burn disc image" opciót.


win7tipp8.jpg



9 - Keressünk a weben... az intézőből:
A Windows keresője eddig még leginkább a számítógépünkön kutatott dokumentumok után, a Windows 7-ben azonban ez már megváltozott, hiszen a Microsoft engedélyezte külső szolgáltatók számára, hogy beépülő mini alkalmazásokkal feljavítsák az operációs rendszer keresőt. Hogy miről is van szó? Próbáljuk ki, habár még nagyon kevés ilyen beépülő modul létezik. Példának okáért keressük fel a http://www.istartedsomething.com/flickrsearch oldalt, ahonnan letölthetjük a Flickr keresőjét, amely az oldalra feltöltött képek között keres. Kövessük a telepítő útmutatóját, amelynek a végén a Windows Intézőbe kerülünk vissza, ahol az oldalsávon már látni is fogjuk a "Flickr Search" opciót. Válasszuk ki, majd keressünk rá egy nekünk kedves kifejezésre, hogy áttekintést kapjunk a Flickr felhasználóinak a képeiből mindenféle böngésző használata nélkül.


win7tipp9.jpg



10 - Előre a mini alkalmazásokkal:
A Windows Vistában debütáltak az úgynevezett gadget-ek, amelyekkel hasznos információkat jeleníthetünk meg az asztalon. A Windows 7-ben azonban már nem csak az oldalsávon csücsülnek, hanem oda helyezhetjük őket, ahova csak szeretnénk. Ha netán hirtelen munka közben szükségünk lenne az egyikükre, nyomjuk le a Windows+G kombinációt a billentyűzeten, hogy előtérbe hozzuk.


11 - A gyorsindítás visszatér:
Bizonyára sok olyan felhasználó van, aki a Windows 7 esetében nosztalgiával gondol vissza régi Windowsának gyorsindítás menüjére, amely szőrén-szárán eltűnt az új operációs rendszerből, a tálca átalakításának köszönhetően. Jó hír lehet számukra, hogy maguk a fejlesztők is nehezen váltak meg tőle, s titkon benne hagyták a rendszerben, habár nagyon mélyen elrejtették.


Előcsalogatásához elsőként jobb egérgombbal kattintsunk a tálcára, majd válasszuk ki a Toolbar opción belül a New Toolbar menüpontot. A felugró ablak címsorában ezek után írjuk be a következő sort: %userprofile%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch


Ha jól csináltuk, akkor oldalt már meg is jelenik a gyorsindítás menüpontja, amelynek módosításához elsőként kapcsoljuk ki a tálca zárolását (lock the taskbar), majd a Quick Launch-ra jobb klikkel kapcsolva a "Show title" és a "Show text" opciókat tiltsuk le.


Jobb klikkel ismét klikkeljünk a tálcára, majd a tulajdonságok menüpontnál (properites) felugró ablakban állítsuk az ikonméretet kicsire (Use small icons). Ha mindent jól csináltunk, akkor már nincsen más dolgunk, mint arrébb húzni az elválasztó vonalat, hogy hozzáadhassuk kedvenc programjaink parancsikonjait. Ha végeztünk zárjuk le újra a tálcát. Ha mindent jól csináltunk, akkor a következőképpen fog kinézni az új tálcánk:


win7tipp11.jpg



12 - Ugorjunk gyorsan a tálcára:
A korábbiakban megismert hasznos billentyűzetkombinációk közé kívánkozik a Windows+T parancs is, amellyel egér használata nélkül egy pillanat alatt a tálcán lévő programokhoz ugorhatunk, hogy így azokból kiválasszuk az éppen nekünk szükségeset. A Windows+T első lenyomásával az a tálca elején lévő programhoz jutunk, míg másodszorra eggyel tovább lép, s így tovább.


Sorozatuk következő részében megnézzük, hogy miként kell felgyorsítani az egyelőre még szintén béta állapotban leledző Internet Explorer 8-at, hogy miként tudjuk az operációs rendszer egy USB Pen-driveról telepíteni, s hogy miként tehetjük egyszerűbbé a programok közötti navigálást. Addig is jó próbálgatást és tesztelést kívánunk.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.