Hirdetés
. Hirdetés

Windows Áttelepítő: költözzünk Vistára!

|

Meglévő rendszerünk – adataink és beállításaink átpakolását – XP-ről Vistára nyugodtan rábízhatjuk a Microsoft költöztetőjére.

Hirdetés

A Microsoftnak már korábban is voltak „költöztető” szoftverei, külön az átlagfelhasználóknak, és külön a rendszergazdáknak. Mégis a Vistához megjelent Áttelepítő nyújtja a legkényelmesebb és legegyszerűbb megoldást: pár kattintás, és a régi gépről az új gépre menthetünk el minden fontos adatot. Ráadásul még sok helyet sem foglalnak a korábbi adatok a költöztetés során! Tesztjeink folyamán egy 50 megabájt méretű adatcsomagot becsomagolt 30 kilobájtba! Ebben csak programbeállítások és általános kedvencek voltak, de a tömörítési arány mindenképpen meggyőző. Érdemes kipróbálni legalább egyszer, nem fogunk csalódni benne!

 

 

mov.jpg

 

Adatmentés XP alatt

 

 

mov_01.jpg

1. XP-s gépünkön a Vista telepítőlemez behelyezése és az összes futó program bezárása után, a megjelenő ablakban válasszuk a Fájlok és beállítások átvitele egy másik számítógépről pontot. Az első képen általános tájékoztatást kapunk az Áttelepítő működéséről.

 

 

mov_02.jpg

2. A második lépésben választhatunk célt. Áttelepítő kábellel kevesen rendelkeznek, de ez a leggyorsabb megoldás akkor, ha két gép között szeretnénk lebonyolítani az átvitelt. Ennek hiányában döntenünk kell, hogy hálózatos áttelepítést, vagy médiára történő tárolást szeretnénk.

 

 

mov_03-1a.jpg

3. A hálózatos átvitelt választva újabb keresztúthoz érkezünk: a varázsló képes direkt kapcsolatot létrehozni két gép között a hálózaton keresztül. Ellenkező esetben egy hálózati mappát adunk majd meg. Ha csak egyszerű hálózati mentést szeretnénk, ez utóbbit válasszuk, de ha a vistás gép a hálózat tagja, az első lehetőség a jobb.

 

 

mov_03-1b.jpg
4.

A közvetlen hálózati adatátvitelnél egy biztonsági kulcsra van szükségünk, hogy adataink ne keringjenek védtelenül a hálózaton. Ha már a másik gépen a varázslótól kértünk kulcsot, akkor azt megadhatjuk, de célszerű előbb készíteni egyet a forrásgépen. Ehhez válasszuk a második lehetőséget.

 

 

mov_03-1c.jpg
5. Az Áttelepítő automatikusan generál egy kulcsot; ezt érdemes egy papírra is feljegyezni, és a másik gépen megadni. Ezzel azonosítja magát majd a két rendszer. A kulcs felírása után nem léphetünk tovább, csak vissza, ahol be kell írnunk a kódot.

 

 

mov_03-1d.jpg
6.

A kódot a varázsló is meg tudja adni helyettünk, de ha nem egyezne a papírra feljegyzettel, akkor írjuk be. A kulcs megadása után kezdődhet a szinkronizáció a két gép között, természetesen a Tovább gombra kattintással.

 

 

mov_03-1e.jpg
7.

A csatlakozás felvételekor a két gép megpróbálja egymást megtalálni. Ha sikerül, elindul az áttelepítés. Amikor valamilyen kapcsolati probléma van, figyelmeztető ablakot kapunk. Ebben az esetben a hálózatos mód másik lehetőségét kell megpróbálni, a fájlba történő mentést. Ehhez vissza kell mennünk a varázsló második lépéséig!

 

 

mov_03-2a.jpg
8.

Fájlalapú mentést több helyre is készíthetünk: DVD-íróra közvetlenül kiírhatjuk, továbbá hordozható médiára (például USB-kulcs), valamint hálózati meghajtóra is. Mindegyik lehetőség kézenfekvő, de mivel még nem tudjuk, mekkora lesz az elkészítendő állomány, ezért célszerű az utolsó lehetőséget választani.

 

 

mov_03-2b.jpg
9.

A mentést mindenképpen egy külső helyre végezzük: ez lehet merevlemez, hordozható média vagy hálózati hely. Ez utóbbi talán gyorsabb elérést biztosít majd a későbbi visszaállításkor. Az állományt jelszóval is védhetjük, így személyes adataink nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe.

 

 

mov_04.jpg
10.

Ki kell választanunk, hogy milyen módon szeretnénk menteni adatainkat. Legegyszerűbb lenne az első kettő közül dönteni, de utána ki tudja, mi marad még a gépen, és mit visz át a varázsló. Ezért célszerű a Speciális beállításokat választanunk, mert mindig magában bízhat az ember.

 

 

mov_05.jpg
11.

Itt teljes részletességgel kijelölhetünk, hozzáadhatunk vagy törölhetünk fájlokat, mappákat és beállításokat a tökéletes összeállítás elkészítéséhez. A méret növekedését a jobb alsó sarokban követhetjük figyelemmel. Ez a méret a kicsomagolt állományokra vonatkozik. Nemcsak a saját profiljainkat, hanem másokét is elköltöztethetjük.

 

 

mov_06.jpg
12.

Elkezdődik a tömörítés, amely mérettől függően több percig is eltarthat. Az Áttelepítő egy tömörített fájlt készít, abban tárolja az összes kijelölt adatot. Ennek előnye, hogy könnyen mozgatható egyik helyről a másikra. A művelet végén olvashatjuk el a visszaállításhoz szükséges teendőket is.

 

 

Az adatok visszaállítása Vistán

 

 

mov_B01.jpg
1.

Az adatok helyreállítását érdekes módon indíthatjuk: Vista alatt meg kell keresnünk a lementett állományt, majd duplán rákattintani. A rendszer felismeri, hogy egy csomagolt, beállításokat tartalmazó fájlról van szó, és lemez nélkül elindítja a szükséges varázslót.

 

 

mov_B02.jpg
2.

Amennyiben nyitott programjaink vannak, a varázsló figyelmeztet bennünket, különben a beállítások helyreállítása nem sikerülne. A megjelenített alkalmazásokat egyetlen kattintással bezárhatjuk, ha feledékenyek lennénk. Ezután automatikusan megjelenik a következő lépés.

 

 

mov_B03.jpg
3.

A profilnevek összehasonlítása következik. Ha korábban más név alatt történt a mentés, mint ami a Vista alatt jelenleg található, akkor ki kell jelölnünk a célfelhasználót. A Tovább gomb megnyomására alapos töprengésbe kezd a gép, valószínűleg a kicsomagolás miatt.

 

 

mov_B04.jpg
4.

A gép hosszas töprengése után végre hozzáférünk az információkhoz: egy új ablakban tekinthetjük meg azokat. Ez csak egy áttekintő, ahol megnézhetjük, milyen komponensek kerülnek gépünkre. Itt már nem módosíthatunk a fájlon, csak meg kell nyomnunk az Átvitel gombot. Ezután kis türelemmel kell lennünk.

 

 

mov_B05.jpg
5.

A művelet végeztével rövid összegzést kapunk arról, mi sikerült, és mi nem. Ha nagyobb részletességre vágyunk, csak meg kell nyomnunk a Minden megjelenítése, amely az átvitel részét képezte linket, és egy információs ablak bukkan elő.

 

 

mov_B06.jpg
6.

Az információs ablakban fájlról fájlra elolvashatjuk, mi történt, melyik beállítást sikerült érvényre juttatni, és melyiket nem. Az áttekintés után bezárhatjuk az ablakokat, és máris felidéztük régi gépünk hangulatát – immár a Vistán.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.