Hirdetés
. Hirdetés

X48, háromutas SLI, eladó HDD üzletág

|

Csokorba gyűjtöttük az NVIDIA, az Intel és a Hitachi háza tájáról származó pletykákat.

Hirdetés

Újabb diakocka bukkant fel az NVIDIA háromutas SLI prezentációjából a neten. Mint arról hírt adtunk, az NVIDIA még az év vége előtt előrukkol a három grafikuskártya összekapcsolásának lehetőségével, egyetlen gépben. A dián kevés konkrétum látszik. Nem derül ki, hogy milyen konfiguráción, milyen tesztprogrammal mértek, de ha a grafikon interpretációja korrekt, akkor annyit megmutat, hogy a háromutas SLI nagyobb teljesítményt produkál kártyánként, mint a kétutas. Ez pedig minimum váratlan, lévén a GPU-k számának növelésével nem egy meredeken emelkedő trendvonalat várnánk, hanem éppen ellenkezőleg.

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a technológia jelenleg mindenképpen csak a "kirakatnak szól". Az ok, amiért mégis foglalkozunk vele, hogy napjaink hardverfejlesztései egyre inkább a párhuzamos feldolgozás irányába haladnak, és igencsak valószínű, hogy pár éven belül a GPU-kkal is az történik, mint ami manapság a CPU-kkal - azaz megfizethető áron, egyetlen tokban kettő, négy vagy még több magot kapunk majd.

3waysli.jpg

Bizonyára mindenki ismeri a klasszikus viccet a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" csattanóval a végén. Ugyanennek láthatjuk ékes példáját a tajvani alaplapgyártók közt - "mellékhatásaként" kiszivárgott egy új Intel alaplapi lapkakészlet híre. Vitán felül a Gigabyte volt az első cég, amely a nemzetközi sajtóhoz eljuttatta az első, X38 chipsetes alaplapokat. Az X38-ról a tavaszi IDF óta tudjuk, hogy jön majd valamikor a negyedik negyedévben és nem olyan régen, hogy a premier hivatalos dátuma október tizedike. Ami az X38-ban izgalmas, hogy jelenleg a legtöbbet nyújtó, egyben leggyorsabb memóriakezelést biztosító lapkakészlet, ami egyúttal támogatja az Intel legfrissebb processzorgenerációit is. Eddig a tények, most következzenek a pletykák!

Amikor valamelyik neves, nemzetközi hardveroldal előrukkolt a Gigabyte X38 alaplapjának tesztjével, akkor az egyik vezető tajvani alaplapgyártó megkereste őket azzal, hogy nekik van valamijük, ami sokkal gyorsabb és X48 alapú. Ez volt - és mindez idáig - ez az egyetlen bizonyíték arra, hogy az X48 létezik, pontosabban létezni fog. Amit ebben a pillanatban tudni lehet róla, hogy még az év vége előtt elkezdik gyártani az erre épülő alaplapokat, melyek leghamarabb januárban kerülnek majd az üzletekbe. Slusszpoén: az X48-at kiszivárogtató cég azonos azzal, akikről az a merőben rosszindulatú pletyka járja, hogy azért lett pont október tizedike az X38 premier dátuma, hogy behozzák lemaradásukat és elkészüljenek a saját alaplapjaikkal, holott a konkurens gyártók már régen megoldották ezt a feladatot.

hitachihdd.jpg

Lényegesen nagyobb horderejű az a pletyka, hogy a Hitachi megválna masszívan veszteséges merevlemez üzletágától, de legalábbis befektetőt keres, hogy kihúzza azt a kátyúból. A japán cég még 2002-ben vásárolta meg az IBM HDD divízióját 2 milliárd dollárért, mely azóta is csak viszi a pénzt. Tavaly 375 millió zöldhasút vesztettek rajta, ami 60 százalékkal több annál, mint amennyit az előző évben buktak a bolton.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.