Hirdetés
. Hirdetés

Zöldülő informatika

|

A Greenpeace szerint a Nokia, a Dell és a Lenovo a "legzöldebb" elektronikai eszköz gyártó cég, de az Apple is sokat javult.

Hirdetés

A Greenpeace környezetvédő civil szervezet minden évben összeállítja a Guide to Greener Electronics rangsorát. Ebben két fő szempontot vesznek figyelembe: egyrészt, hogy a gyártott termékek minél kisebb arányban tartalmazzanak káros anyagokat, másrészt hogy a vállalat visszafogadja és feldolgozza az elavult termékeket. A szervezet közleménye szerint kellemes meglepetéssel vették tudomásul, hogy sok gyártó helyez nagy hangsúlyt a környezetvédelemre, különös tekintettel az e-hulladék csökkentésére.

Az első helyen a "legzöldebb" rangsorban a Nokia végzett, mert teljesen kiiktatta a gyártásból a rendkívül veszélyes polivinil-kloridot (PVC-t), továbbá teljesítette vagy túlteljesítette a Greenpeace több környezetvédelmi kritériumát. A második helyezett a Dell és a Lenovo, ők nagyon jól teljesítettek a régi termékek visszavétele, illetve feldolgozása terén.

Idén legutolsók a rangsorban a Sony és az LG Electronics. Tavaly szintén a sereghajtók között szerepelt az Apple, de mára a 10. helyre ugrott, többek között annak köszönhetően, hogy ugyanazzal a beszállítóval szerződött (az iPhone-gyártáshoz), amely a Nokiának és a Sony Ericssonnak is PVC-mentes, illetve brómos gyulladásgátlóval ellátott alkatrészeket szállít. A felmérésben - talán jelzésértékkel - nem szerepel több technológiai cég, mint például az EMC, a Google, az IBM, a Seagate és a Sun.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.