Hirdetés
. Hirdetés

Zombigyárak és trójaiak

|

Átverésre utaznak továbbra is a számítógépes bűnözők. Szeptemberben a trójaiak leginkább hamis vírusirtókat próbáltak gépünkre csempészni.

Hirdetés

Az informatikai biztonság hazai specialistájánál folyamatosan nyilvántartást vezetnek az észlelt károkozókról. Kiértékelik a cég házon belüli, illetve különböző helyeken működtetett levelezésvédő rendszereinek "fogását", figyelik a freemailes levelek által hordozott vírusokat. Ezen forrásokból állt össze az ehavi toplista is.
 
A listát szeptemberben két trójai vezeti - vagyis olyan program, amely a görögök legendás, Trója ellen kitalált falovára emlékeztet: látszólag hasznos, ám valójában nem a felhasználó javára, hanem kárára tervezték.

Hogyan árt az egyenként a szeptemberi fertőzések 50-50 százalékáért felelős Trojan.DL.FraudLoad.ONN és Trojan.DL.Murlo.BJJ? Mindkettő fertőzéssel riogat, s hamis antivírus programot töltenek le az áldozat gépére - magyarázza Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője. Mit csinál egy hamis vírusirtó? A gép megtisztításával kecsegtet, ám valójában vagy semmit nem végez -- ez a jobbik eset -, vagy valamilyen kártékony tevékenységbe fog. Akárhogy is, készítői nem adják ingyen - vagyis a trójaiak egy csalárd üzleti vállalkozás eszközei.

Maguk a trójaiak e-mail csatolmányként érkeznek. A kéretlen levelek feladói valamilyen hasznos állománynak -- például megrendelés visszaigazolásának -- álcázzák őket, ha azonban megnyitjuk a csatolmányt, már meg is fertőződtünk. A két listavezető kártevő mellett egyébként ugyanebbe a kategóriába tartozik a régebb óta garázdálkodó, s ezért már viszonylag ritkább Trojan.Fraudload.HEY.

A lista néhány tagja is érdekes megoldásokkal került a csúcsra. A Backdoor.VanBot.BBX, a Backdoor.VanBot.BBW és a Worm.SdBot.GAP az úgynevezett botnet kártevők családjába tartozik. A botnet szó a "robot network" (= robothálózat) angol kifejezés összevonásával született. Jelentése: bűnözők által ellenőrzött gépek hálózata. A hackerek épp az említett kártevők - rosszindulatú programok - segítségével szervezik a PC-ket akár sok országra kiterjedő rendszerbe. Persze az áldozat mit sem tud arról, hogy gépe számítógépes bűnözők eszközévé vált - nem véletlenül nevezik az ilyen "tudtán kívül" beszervezett PC-t zombinak.

Még 0,2 százalékot sem ért el a lista végén kullogó I-Worm.Netsky.Q. Amiért a biztonsági cég szakértői mégis felhívják rá a figyelmünket, az az erő, ahogy ez a vírus tartja magát gépeinken: 2004 óta állandó szereplője a VirusBuster toplistáinak. Ez az e-mailben és hálózati megosztásokon terjedő féregprogram a számítógépen talált e-mail címekre küldi el magát levél-mellékletként.

szeptemberi toplista:

  1. Trojan.DL.FraudLoad.ONN    48.61%
  2. Trojan.DL.Murlo.BJJ    46.12%
  3. Backdoor.VanBot.BBX    0.78%
  4. Backdoor.VanBot.BBW    0.74%
  5. Trojan.Fraudload.HEY    0.54%
  6. Worm.SdBot.GAP    0.46%
  7. Trojan.VB.GUFA    0.33%
  8. Backdoor.Poison.QAG    0.31%
  9. Backdoor.Nepoe.DL    0.28%
  10. I-Worm.Netsky.Q    0.17%
  11. Egyéb:    1.64%

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.