Hirdetés
. Hirdetés

2024. január 1-től minden magyarnak jár a 'magyarországi' IP-cím

|

A nemzeti digitális tér létrehozásával Magyarország előreléphet a digitális állampolgári szolgáltatások terén.

Hirdetés

A kormányzati célok szerint a nemzeti digitális tér létrehozásával Magyarország a digitális állampolgári szolgáltatások terén is élen fog járni. Mint ismeretes ugyanis, emberi jogi és alkotmányos alapon minden magyart - és evidenciaszerűen - minden magyar állampolgárt megillet az, hogy a tartózkodási helyétől függetlenül élni tudjon az állampolgárságához kapcsolódó jogaival és az állampolgároknak járó szolgáltatásokkal, illetve közvetlen hozzáférése legyen az állam szolgáltatásaihoz és az anyanyelvén rendelkezésre álló releváns információkhoz, digitális tartalmakhoz.

Ezek közé tartoznak nemcsak az állam már ma is nyújtott digitális szolgáltatásai (például az Ügyfélkapu, a magyarország.hu szolgáltatásai, a Filmio, a közszolgálati média műsorszolgáltatásának teljes spektruma), hanem potenciálisan a magyar digitális szolgáltatások teljes köre is.

A "nemzeti digitális/virtuális tér" létrehozása a digitális kor lehetőségeit teljes mértékben kihasználva a magyar állampolgársággal járó jogi és szolgáltatási lehetőségeket elválasztja a hagyományos földrajzi-tartózkodási elvektől és gyakorlattól, azaz bármely magyar állampolgárnak a pillanatnyi tartózkodási helyétől függetlenül egy "digitális platformon" keresztül, egyszerű és ingyenes regisztrációt követően hozzáférést biztosít a Magyarországon elérhető mértékadó digitális tartalmakhoz.

Hirdetés

A magyar digitális szolgáltatások földrajzi korlátainak úgynevezett VPN technológia segítségével történő feloldásával 2024. január 1-től minden magyarnak "magyarországi" IP-címet biztosít a kormány, azaz állampolgári jogon biztosítja a magyar nemzeti digitális tér elérését. A magyar jogalkotó számára a digitális közszolgáltatásokat igénybe vevők "digitális magyar állampolgárok", akik, noha földrajzilag nem tartózkodnak belföldön, mégis úgy tekintendők, mint akik belföldön vannak. Ez a technikai megoldás nem pusztán technikai-műszaki, hanem jogi értelemben is megfelel a 21. század összes digitális kihívásának és lehetőségének.

Mint ismeretes, május közepén az Országgyűlés a Hungaricum törvény módosításával megteremtette a feltételeit annak, hogy végrehajtási rendeletekben megszülessenek a "digitális közszolgáltatásról" szóló jogszabályok, amelyek kimondják, hogy a magyar állam a külhoni magyarság tájékoztatására virtuális magánhálózatot (VPN) üzemeltet, amelyhez a külhoni magyarok ingyenes regisztrációval kapcsolódhatnak. E törvényi felhatalmazás alapján megkezdték a rendszer kiépítését, amelyet 2024. január 1-től minden magyar állampolgár ingyenesen igényelhet majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.