Hirdetés
. Hirdetés

2023. június 8. - ismét Infoparlament!

|

A 2023-as Infoparlament fókuszában az életünket alapvetően meghatározó technológiai és társadalmi jelenségek állnak.

Hirdetés

Az elmúlt tizenhárom évben egy-egy konferencia alkalmával többször számolhattunk be jelentős technológiai változásokról, amelyek nagy hatással voltak mindennapjainkra, a gazdaság versenyképességére és akár az esélyegyenlőség javítására is - írta Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke a 2023-as Infoparlament köszöntőjében.

Az igazán nagy változásokat azonban leginkább az mutatta, hogy a velünk együtt gondolkodókban, kutatókban megjelentek az aggodalom jelei: vajon fel tudja-e dolgozni ezeket a rendkívüli változásokat és lehetőségeket a modern társadalom, vagy mindezek végül egy posztmodern, apokaliptikus berendezkedésű világot eredményeznek majd? - tette fel a kérdést az elnök.

Mint írta, az idei évben ezeket a dilemmákat jóval súlyosabbnak érzik, és a több mint egy éve zajló ukrajnai háború, valamint a világ rendjének megváltoztatására irányuló egyértelműen tapasztalható igény ezeket a félelmeket csak felerősítik.

A mesterséges intelligencia fejlődésében az elmúlt időszakban érezhető forradalmi áttörés kétségtelenül egy gazdasági és társadalmi paradigmaváltáshoz vezet, amely akár hónapról hónapra írhatja át életünk megszokott kereteit. A technológia rendkívül sok lehetőséget rejt magában, amivel valóban élnünk kell, hiszen évtizedes vagy akár évszázados problémák megoldására lehet alkalmas.

Az éremnek azonban minden esetben két oldala van, és ezúttal nem csak a bűnözés eszköztárának növekedésével kell szembenéznünk, hanem a technológiának a társadalom működésére gyakorolt hatásával is. Olyan társadalmi változások indulhatnak be vagy gyorsulhatnak fel a mesterséges intelligencia hatására, amelyekre a fő döntéshozók nem készültek fel és amelyek kezelésére talán nincs is megfelelő eszköztáruk. A mesterséges intelligencia ráadásul számos etikai kérdést is felvet majd idővel: hol kezdődik és hol végződik az ember, emberrel kommunikálunk-e, társas érintkezésünk bármilyen formája mögött valóban emberek állnak-e?

A 2023-as Infoparlament fókuszában az életünket alapvetően meghatározó technológiai és társadalmi jelenségek állnak: a ChatGPT és a mesterséges intelligencia, a legújabb kibervédelmi kihívások, Európa energetikai kérdései, illetve a világ multipoláris konfliktushelyzete diplomáciai és harcászati szempontból.

Regisztrálni itt lehet a 2023-as Infoparlamentre!

Hirdetés

 
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.