Hirdetés
. Hirdetés

A CIO-k, a blokklánc és a ROI

|

A blokkláncok még nem teljesítették azt a feladatukat, hogy következetesen ROI-t hozzanak az alkalmazások területén, de vannak olyan közös vonások a felhasználásuk során, amelyek jelzik az értékteremtés lehetőségét.

Hirdetés

A blokklánccal kapcsolatban a technológusok általában két tábor egyikébe tartoznak: vagy túltolt üveggyöngyökről beszélnek, vagy problémamegoldásról. A fejlesztők körében a Stack Overflow felmérése szerint a többség (61 százalék) a blokkláncot potenciálisan trendváltó technológiának tartja, míg 39 százalék szerint ez csak hype. Mindkét szélsőséges tábor figyelmen kívül hagyja azonban azt az árnyalatot, amit az üzleti vezetők tudni szeretnének: hol van a blockchain bevezetésének megtérülése (ROI)?

"A ROI szempontjából csak bizonyos projektek lépték át a Rubicont" - mondta Rajesh Kandaswamy, a Gartner kutatási alelnöke. Az IBM tanulmánya szerint csak körülbelül minden ötödik vezető számít arra, hogy a következő négy-öt évben megtérül a blokklánc-projektek befektetése. Ez az arány közel kétharmadra emelkedik a meglévő blokklánc-hálózatokhoz csatlakozó vállalatok körében, amikor a ROI-várakozásokról kérdezték őket több mint 10 év távlatában - írja a Bloomberg.

A blokkláncok még nem teljesítették azt a feladatukat, hogy következetesen ROI-t hozzanak az alkalmazások területén, de vannak olyan közös vonások a felhasználásuk során, amelyek jelzik az értékteremtés lehetőségét. A kihívások és a súrlódások leginkább akkor jelentkeznek, amikor megpróbálják összehozni az érdekelt - külső és belső - feleket. A blokkláncot bevezető vállalatok a technológia előre jelzett hozzáadott értékének egy darabkájáért versengenek. Persze nem aprópénzről beszélünk, hiszen a Gartner várakozásai szerint a blokklánc hozzáadott értéke 2030-ra eléri a 3,1 billió dollárt.

Számos iparág számára 2021 várhatóan gazdasági fellendülést hozó év lesz, amelyben a technológiai vezetők számára a kihívás a sürgős prioritások folyamatos végrehajtása, miközben konzervatívak maradnak a kiadásokkal. A blokklánc potenciális megtérülésének pontos előrejelzése összetett feladat. Az azonban egyértelmű Kandaswamy szerint, hogy azok a projektek, amelyekben a vállalatok értéket találnak, számos közös vonást mutatnak.

A sikeres blokklánc-implementációk jellemzői:

  • Több olyan szervezeten keresztül alkalmazzák őket, amelyek tranzakciói disszonánsak;
  • Olyan területre lépnek be, ahol más technológiák korábban kudarcot vallottak;
  • Elég nagy projektben alkalmazzák őket, hogy kihasználják a méretgazdaságossági előnyöket.
Hirdetés

Az egyik példa, ahol a felhasználási esetek jól illeszkednek, a TradeLens, egy blokkláncplatform az ellátási lánc területén, mondta Jonathan Knegtel, a Blockdata társalapítója és ügyvezetője. A Maersk és az IBM által kifejlesztett rendszer a blokklánc technológiát használja a globális ellátási láncban történő információcserére. "Egyre többen használják, és egyre több ökoszisztéma-partnert vesznek fel a platformjukra" - mondta Knegtel.

A többszereplős követelmények miatt ideális blokkláncprojektek, a blokkláncból megtérülést kereső CIO-knak egy kritikus lépéssel kell szembenézniük: az érdekelt felek összekapcsolásával. "Az első számú dolog, hogy világosan megértsük, kik azok a szereplők, akiknek működőképessé kell tenniük ezt a projektet. Összehozzuk őket egy szobában, megszerezzük az elkötelezettségüket és a beleegyezésüket a projekt megvalósításához" - mondta Kandaswamy.

Knegtel szerint ez a stratégia a külső érdekeltekre is vonatkozik, de a belső súrlódások megakadályozhatják a vállalatokat abban, hogy a befektetett dollárjaik megtérüljenek. Az össze nem illeszkedés akkor fordulhat elő, ha a szervezetek nem látják azonnal a megtérülést, majd elvetik a projektet "A problémát 2021-ben nem is a technológia jelenti, hanem a belső támogatás megszerzése. A blokklánc egy igazán hosszú távú elkötelezettség, amit ezeknek a vállalatoknak el kell érniük. Jelenleg ez jelenti a legnagyobb akadályt" - mondta Knegtel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.