Hirdetés
. Hirdetés

A digitális fordulat az utolsó esély Magyarország számára

|

Digitális összefogásra hív fel az idei MENTA konferencián az IVSZ.

Hirdetés

A digitális fordulat az utolsó esély Magyarország számára, ezért társadalmi összefogásra szólít fel az IVSZ - Szövetség a digitális gazdaságért a MENTA konferencián nyilvánosságra hozott kiáltványában. A digitalizáció minden magyar ember életét, minden hazai vállalat és intézmény működését jelentősen megváltoztatja, és a következő években alapjaiban rengeti meg mindennapjainkat - fogalmaz az informatikai és digitalizálódó vállalkozásokat tömörítő szervezet, amely éves nagy konferenciáján a megváltozott üzleti környezetre, az elérhető forrásokra, valamint az exportlehetőségek hatékony kihasználására fókuszál.

Bár a digitalizáció mindennapjaink szerves részévé vált, Magyarország számos területen lemaradt más országokkal szemben. Elsősorban a digitális kompetenciák hiányoznak, de a gazdasági és az állami szféra egyaránt lassúnak bizonyult a hatékony megoldások bevezetésében, alkalmazásában. A nemzetgazdaság és a hazai vállalkozások versenyképessége, az ország teljesítőképessége és a lakosság életszínvonala egyaránt azon múlik, hogy a következő években az elkerülhetetlen digitalizációt sikerül-e a saját javunkra fordítani.

Hirdetés

Annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a digitalizáció kiaknázásának fontosságára, az IVSZ - Szövetség a digitális gazdaságért a MENTA konferencián kiadott kiáltványában a gazdasági szektor és a hazai digitális ökoszisztéma összes szereplőjét - saját tagvállalatai mellett a hazai kis-, közép-, és nagyvállalatokat, diákokat, pedagógusokat, munkavállalókat, szakpolitikusokat - a digitális fordulat végrehajtására, és közös cselekvésre hívja.

Ennek gyakorlati megvalósításához a szervezet önkéntes koalíciót, az Összefogás a digitális Magyarország kezdeményezést hívja életre. Ennek keretében az IVSZ koordinálásával cselekvési tervet készítenek a résztvevők, és azt szak- és fejlesztéspolitikai javaslatokká formálva a döntéshozók elé terjesztik.

"Hiszünk abban, hogy a gazdaság és a társadalom szereplőinek összefogásával, a kormányzat tevőleges támogatásával a következő néhány évben képesek vagyunk jelenlegi adottságainkat előnnyé kovácsolni és a digitalizáció élcsoportjába kerülni. Eddig a digitalizációt megoldandó feladatnak hittük, most már látjuk: valójában évszázadonként egyszer adódó történelmi lehetőség. Egyben hosszú ideig talán az utolsó esélyünk" - foglalta össze a kezdeményezés célját dr. Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke.

Az idén szeptember 23-án és 24-én, Sárváron zajló MENTA konferencia résztvevői arra keresik a választ, hogy milyen változások mentek végbe a digitális gazdaságban a pandémia alatt. Hiszen az elmúlt bő egy év megmutatta, hogy a digitalizáció és a technológia erősebb lett, mint valaha, az ezekre épülő piac és iparágak olyan utat járhatnak be, amilyet az elmúlt években talán egyszer sem. A várhatóan újra felfutó, megerősödő piaci folyamatok és maga a digitális gazdaság azonban nem mindegy, hogy milyen irányban, erővel és döntések mentén fejlődik, ezért a MENTA szereplői, előadói ebben nyújtanak útmutatást, segítséget.

A konferencia csütörtök délelőtti első blokkja azokat a tényezőket, vezetői utakat kutatta és mutatta meg, amelyek az "Újrakódolt üzlethez" elengedhetetlenek. Mikro- és makrogazdasági megközelítésből keresték a választ az előadók, mások mellett Tápai Tamás, a 4iG informatikáért felelős vezérigazgató-helyettese, illetve Pogátsa Zoltán közgazdász, aki a digitális jegybankpénz jelentőségéről és lehetséges hatásairól beszélt. A délutáni blokkban egyebek mellett Tilesch György, MI-szakértő, a Mesterség és intelligencia című könyv társszerzője, Szertics Gergely, MI-szakértő, valamint Tóth Máté, az IVSZ tartalomgyártójának részvételével zajló beszélgetésen a mesterséges intelligencia vállalati alkalmazásával kapcsolatos felelősség témakörét járja majd körül.

A péntekig tartó konferencián a gazdaság és a társadalom legkülönbözőbb szegmenseinek a digitalizációhoz kapcsolódó viszonyát veszik górcső alá az előadók. Michelisz Norbert, világkupa-győztes autóversenyző digitális tapasztalatai mellett arról mesél, hogy a karrierjét övező sikerek, és időnkénti bukások hogyan segítik és motiválják az üzleti életben. Súlyponti téma lesz a MENTA-n, hogy a munkaerőpiaci kérdések miként befolyásolják a vállalatok és azon belül kiemelten a kkv-k digitális fejlődésének lehetőségeit. Ugyancsak szó esik majd a szenior munkavállalók IKT-szektorba való reintegrálásáról, illetve a női munkavállalók arányának növelésének lehetőségeiről. Az infokommunikációs szektorban dolgozó nők helyzetének felmérése érdekében az IVSZ csütörtökön egy átfogó kutatást is útjára indított.

Az IVSZ kiáltványának teljes szövegét erről a linkről lehet letölteni.

Az IVSZ szerint a digitális transzformáció nem kizárólag gazdasági kérdés, hiszen össztársadalmi jelentősége van: csökkentheti vagy növelheti az esélykülönbségeket, hozzájárul a fenntarthatósághoz és az ellenálló képesség erősítéséhez. A gazdaság szereplői számára a digitális technológiák integrálása létfontosságú, de a technológiák hatékony bevezetése az egészségügyi, oktatási és szociális terület átalakításával a magyar polgárok életminőségét is jelentősen javítja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.