Hirdetés
. Hirdetés

A Harley-Davidson e-motorbike márkája, a LiveWire a tőzsdére krúzol jó sok zöldhasúért

|

Az iparág vezető, tisztán elektromos motorkerékpárokkal foglalkozó vállalatként újraértelmezi a motorkerékpározást, a városi piacra és azon túlra összpontosítva.

Hirdetés

A LiveWire, a Harley-Davidsonból kivált elektromos-motorkerékpár vállalat egy speciális felvásárlási társasággal (SPAC) való egyesüléssel lép a tőzsdére. A tranzakcióval a LiveWire körülbelül 545 millió dolláros nettó bevételt fog elérni, mintegy 1,77 milliárd dolláros pro forma vállalati érték mellett -- áll a Harley-Davidson közleményében. A LiveWire a legújabb elektromos járművekkel foglalkozó vállalat, amely egy SPAC-kel való egyesüléssel, vagy más néven "üres csekkes" céggel egyesülve lép a tőzsdére.

A LiveWire egyesül az AEA-Bridges Impact Corp. (ABIC) nevű SPAC-kel, amelyet John Garcia New York-i és Michele Giddens londoni magántőke-befektető alapított. Garcia és Giddens tavaly azzal a kifejezett céllal álltak össze, hogy egy olyan vállalkozással egyesüljenek, amely az ENSZ fenntartható fejlődési céljaiért dolgozik - írta a Reuters.

Hirdetés

Szokatlan módon van egy harmadik partner is az üzletbené. A Kymco, a tajvani székhelyű robogógyártó. A Harley-Davidson a Kymco-t "stratégiai partnerként" írja le, amely segíteni fog a LiveWire elektromos motorkerékpárjának gyártásában és forgalmazásában.

Az üzletet "az ABIC letétbe helyezett 400 millió dollár készpénzzel, a Harley-Davidson 100 millió dolláros befektetéssel, valamint a KYMCO 100 millió dolláros befektetéssel finanszírozza, PIPE (állami tőkébe történő magánbefektetés) révén" - áll a sajtóközleményben. Az ügylet lezárultával a LiveWire részvényeit a New York-i tőzsdén az "LVW" ticker szimbólummal jegyzik majd.

Az év elején a Harley-Davidson úgy döntött, hogy a LiveWire-t önálló márkává teszi, azzal a céllal, hogy több elektromos motorkerékpárt dobjon piacra a név alatt. Ennek az erőfeszítésnek az első terméke a LiveWire One, egy közel 22 ezer dolláros e-motorbike, amelynek körülbelül 145 mérföld (230 kilométer) a hatótávolsága (a motorozás fajtájától függően).

Ez egy hasonló lépés, mint ahogy a 118 éves cég megközelítette új e-bike (elektromos kerékpár) márkáját, a Serial 1-et. Az elképzelés lényege, hogy a LiveWire továbbra is profitáljon az anyavállalattal való kapcsolatából, miközben saját, a Harley-Davidsontól eltérő márkaidentitást is kialakít. A vállalat ezt a lépést a Hardwire stratégiai tervében fejtette ki, hogy a következő öt évben újra lendületet adjon a lanyhuló eladásoknak. Ez a dedikált részleg "kizárólag az elektromos motorkerékpárok jövőjére összpontosítana" - áll a tervben.

A LiveWire azt tervezi, hogy az iparág vezető, tisztán elektromos motorkerékpárokkal foglalkozó vállalatként újraértelmezi a motorkerékpározást, a városi piacra és azon túlra összpontosítva. Erős és kívánatos márkaként, növekvő globális elismertséggel, a LiveWire a jövő technológiájának fejlesztését és a motorkerékpározás átalakítását tervezi és az ehhez szükséges képességekbe fektet be. A LiveWire azonban nem távolodik el a Harley-Davidson DNS-étől, sőt ki akarja használni az EV-szektorban szerzett egy évtizedes tapasztalatokat és a "világ legkívánatosabb" motorkerékpár-márkájának ikonikus örökségét - állítja a cég.

A LiveWire a legújabb az EV startupok, autonóm járművekkel foglalkozó vállalatok és autóipari beszállítók egyre növekvő sorában, amelyek "üres csekkes" vállalatokkal, azaz nyilvánosan jegyzett befektetési eszközökkel egyesülve lépnek tőzsdére.

Voltak ebben sikerek, mint például a Lucid Motors mega-SPAC-ja, amely 20 milliárd dollárra értékelte a luxus EV vállalatot. De volt néhány feltűnő bukás is. A Lordstown, a Canoo és a Nikola azon EV-cégek közé tartozik, amelyek a tőzsdére lépés után nagyot buktak. Ez azt mutatja, hogy a SPAC-boom előnyeit kihasználni igyekvő startupok nem mind tudtak megbirkózni a nagy tőzsdén való bevezetés követelményeivel - írja a The Verge.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.