Hirdetés
. Hirdetés

A Huaweit kidobták az ajtón, de bejön az ablakon új, teljes egészében optikai hálózatával

|

A cég az amerikai feketelista ellenére még mindig Kína és a világ egyik vezető technológiai cége.

Hirdetés

A kínai Huawei Technologies bevétele 38 százalékkal zuhant a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, mivel az amerikai szankciók megbénították az okostelefon-üzletágat, és az új potenciális növekedési területek még mindig gyerekcipőben járnak. A cég azonban az amerikai feketelista ellenére még mindig Kína és a világ egyik vezető technológiai cége, amely most egy új, teljesen optikai alapú célhálózati architektúra tervét mutatta be.

A kínai távközlési 455,8 milliárd jüan (71,32 milliárd dollár) bevételre tett szert az első kilenc hónapban, ami madnem harmadával kevesebb, mint egy évvel korábban. Erről a soros elnök Guo Ping annyi mondott, hogy a teljesítmény "az előrejelzésnek megfelelően alakult" - jelentette a Reuters.

Hirdetés

A nagy visszaesés annak köszönhető, hogy Donald Trump korábbi amerikai elnök 2019-ben feketelistára tette a Huaweit, és megtiltotta az USA-ban működő vállalatoknak, hogy kritikus amerikai eredetű technológiához engedjék hozzáférni a Huaweit, ami akadályozza, hogy saját chipeket tervezzen, és külső beszállítóktól szerezzen be alkatrészeket.

A korlátozások hatalmas károkat okoztak a kínai óriás mobiltelefon-üzletágának. Eric Xu, a cég soros elnöke szeptemberben azt mondta, hogy az okostelefonokból származó bevételek idén mintegy 30-40 milliárd dollárral fognak visszaesni. Emiatt a cég a 30 százalékos kínai piaci részesedése 8 százalékra zuhant vissza.

A Huawei azonban igyekszik visszakapaszkodni a mobiltelefonpiacon a saját erejéből. Júniusban elindította saját Harmony operációs rendszerét, és autógyártó cégeknek is szeretne szoftvert szállítani. Szakértők szerint azonban az Android ökoszisztéma nélkül nehéz feladatnak tűnik. Emiatt a cég kénytelen új növekedési és bevételi területeket bevonni. Emiatt a felhőüzletág felé fordultak, valamint az intelligens kikötőkkel, bányászattal és az intelligens elektromos járművekkel foglalkozó üzletágakkal bővítenék a tevékenységüket. A vezetők szerint azonban ezeknek az új üzletágaknak időbe telik, mire meghozzák gyümölcsüket.

Az üzleti területek között szintén igen fontos a Huawei számára a hálózati infrastruktúra. A tét - amely valószínűleg az amerikai tiltások fő oka is lehetett egyben - a nemzetközi 5G hálózatok irányítása, amelyek várhatóan átalakítják a globális kommunikációt. A cég alacsony áraival három éve még globális vezető pozícióra tört. Egy 2017-es kínai törvény szerint azonban minden kínai vállalatnak szükség szerint segítenie kell a hazai hírszerző szolgálatokat. A Huawei ugyan azt állította, hogy erre jogilag nem kényszeríthető, de az amerikaiak (és a nyugati demokráciákban sokfelé) ezt a helyzetet túl veszélyesnek ítélték. (Már kínai technológiai cégekkel szemben azonban nem léptek fel ilyen erélyesen.)

A sencseni óriás azonban nem adta fel hálózati terveit, amit jól mutat, hogy a napokban mutatta be egy teljes egészében optikai alapokon álló hálózati rendszer terveit, amelyek alapján még hatékonyabbá tehetik a globális kommunikációt. A rendszer öt pilláren nyugszik.

Egy kilométeres hozzáférés. A vezeték nélküli hálózatokban a bázisállomások többsége a felhasználók 1 km-es körzetében található. Azzal, hogy a meglévő bázisállomásokat hozzáférési pontokként használják a szálak helyi elosztására, csökken a kihívás, hogy minden végberendezéshez optikai kapcsolatot vigyenek.

Egymegállós, teljes optikai hozzáférés. Az optikai szállítóhálózati (OTN) berendezéseknek a végfelhasználóhoz közelebbi telepítésével az üzemeltetők magas szolgáltatási szintet és differenciált szolgáltatási szintű megállapodásokat (SLA) is nyújthatnak a kereskedelmi ügyfeleknek.

Egyhálózatos, teljes optikai szeletelés. Az optikai szeletelés lehetővé teszi az üzemeltetők számára, hogy prémium szolgáltatásokat kínáljanak a garantált teljesítményszintekért fizetni hajlandó felhasználóknak. Az OTN elosztott telepítése részben segít ennek elérésében, de egy másik kulcsfontosságú elem a teljesen optikai keresztkapcsolatok (OXC-k) elosztása a hálózatban. A Huawei úttörő szerepet játszott a teljesen optikai OXC-k kifejlesztésében, olyan berendezésekben, amelyek lehetővé teszik az optikai adatjelek fénysebességű átkapcsolását anélkül, hogy azokat elektromossá alakítanák át.

Egy ugrásos (one-hop) kapcsolati architektúra. A meglévő optikai szállítóhálózat és a nemrégiben korszerűsített, teljesen optikai metróhálózat integrációjának összevonása javítja a felhasználói élményt. Ez megnyitja az utat a gyakorlatilag azonnali felhő-hozzáférés és a garantált, néhány ezredmásodpercet nem meghaladó, determinisztikus késleltetést nyújtó hálózatok előtt.

Egy kattintásos intelligens működés. Az optikai vezérlések elősegítik a hálózatok digitális átalakulását, ahol az összes kommunikációs hardver csatlakoztatható és távolról felügyelhető. Ez lehetővé teszi a hálózatok autonóm üzemeltetését, vagyis az autonóm hálózati működést.

A Huawei hangsúlyozta, hogy a vállalat a közelmúltban több olyan hálózat megvalósításában vett részt Európában, a Közel-Keleten és Ázsiában, amely végponttól végpontig tartó optikai összeköttetést teremt minden eszköz számára. Ezek az új hálózatok pedig a cég szerint új távközlési mérceként szolgálnak. Richard Jin, a Huawei optikai üzletágának elnöke közölte: "Több mint egy évnyi, a világ minden táját képviselő ügyfelekkel folytatott innováció után valóban úgy gondoljuk, hogy a teljes mértékben optikai célhálózat a legjobb választás a globális szolgáltatók számára, akik optimális TCO-t szeretnének elérni a vezetékes és 5G mobil öszeköttetések (backhaul) területén, miközben inspirálják az új növekedést az otthoni szélessávú és a vállalati magánvonalas üzletágban."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.