Hirdetés
. Hirdetés

A jelen és a jövő trendjei az emelkedő drónpiacon

|

A drónok egyre magasabbra törnek.

Hirdetés

A drónok a széles publikum számára teljes mértékben elfogadottá váltak, mert világos a katonai alkalmazásuk, illetve a szabadidős vagy hobbidrónok is egyre nagyobb számban fogynak a kiskereskedelemben. Az autonóm vagy távirányított repülő járművekre épülő piac azonban csak most éledezik, igaz meglehetősen gyorsan.

A drónpiac két szálon fejlődik. Az egyiket maga a dróntechnológia jelenti, a másikat pedig e technológia révén megjelenő üzleti lehetőségek felismerése és kihasználása. Persze e két fejlődési vonal kölcsönösen hat egymásra, és keményen sarkallja a növekedést.

Hirdetés

A kereskedelmi drónok globális piaca a 2018-as 4,4 milliárd dolláros méretről 2025-re várhatóan mintegy 63,6 milliárd dollárra nő. A Pilóta Nélküli Járműrendszerek Nemzetközi Szövetsége (AUVSI) szerint a 2025-ös érték akár 82 milliárd dollár is lehet, miközben több mint 100 ezer munkahely jön létre. Ez 32 százalékos éves átlagos növekedést (CAGR) feltételez. Az Insider Intelligence előrejelzése szerint 2021 végére a globális drónszállítások elérik a 29 millió darabot.

Egyelőre a drónokat használó vállalatok leginkább Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában találhatók. Az elkövetkező években várhatóan Észak-Amerika marad a piaci méretét tekintve vezető régió. Gyors növekedés várható azonban az ázsiai és csendes-óceáni térségben, különösen Japánban és Kínában is, ahol az emberi munkaerő növekvő költségeinek ellensúlyozására automatizált drónokat alkalmaznak. Az európai piac is egyenletes ütemben fog növekedni.

Az egy évvel ezelőtt bevezetett európai drónszabályozás csak az első lépés a fejlődési ütem felgyorsítására. Az Európai Bizottság kezdeményezésére folyik a Drónstratégia 2.0 kidolgozása, amelyre tavaly nyáron már reagálhattak az iparágban érdekeltek. Az EU most egy online felmérés révén szeretne több betekintést nyerni a fejlődési lehetőségekbe, és a polgároktól vár választ, hogy miként képzelik el a drónok szerepét az életükben. A felmérés 2022. január 7-ig tart.

Olyan dolgokra kíváncsiak, hogy van-e igény a drónos csomagküldésre vagy akár a légi taxizásra, és hol lehet a határ a drónok és az új elektromos repülési formák számára. Mi a helyzet a repülő drónok zajszennyezésével? Hol kell elhelyezni az úgynevezett VertiPortokat, hogy megkönnyítsék a drónok felszállását és leszállását a városi környezetben? Hogyan garantált a magánélet zavartalansága a drónok számának növekedésével? Jó alternatíva-e a városi légi mobilitás a hagyományos mobilitási formákkal szemben? A városok vajon felkészültek-e erre?

Az iparági szakértők úgy vélik, hogy a drónpiacon a döntő üzleti kereslet azonban egyelőre máshol lesz. Egyelőre a nagyobb önálló légijárművek szolgáltatásai mozgatják a piacot. Például a térképezési munkák és az olyan jelenleg veszélyes feladatok, mint a csővezetékek és távvezetékek ellenőrzése adhatják kezdetben a legnagyobb megrendeléseket.

Évek óta a kézbesítést tekintették a kereskedelmi drónhasználat egyik végső céljának. Bár még mindig vannak technikai és jogalkotási aggályok, amelyeket meg kell oldani, a kiskereskedelmi nagyvállalatok és a technológiai óriások továbbra is befektetnek az ötletbe. Ez az alkalmazás nemcsak a kiskereskedelmi áruk ellátási láncát gyorsíthatja fel, hanem lehetővé teheti a sürgősségi ellátmányok, gyógyszerek és hőmérséklet-érzékeny áruk gyors kiszállítását is. Az elkövetkező években a drónos kézbesítés fejlődése a kereskedelmi drónok piacának növekedését elősegítő komoly hajtóerővé válhat.

Bár a kereskedelmi drónok piacát jelenleg néhány nagy márka uralja, a szakértők arra számítanak, hogy a feltörekvő startupok aktívabban vesznek majd részt a termékfejlesztésben. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a drón önmagában csak egy repülőeszköz, amelynek értékét azok a kiegészítő felszerelések adják, amelyek nélkülözhetetlenek a különböző szolgáltatásokhoz. Ezek közé tartoznak a teherszállító platformok, a különféle kamerák és szenzorok, a permetezőegységek, vadgazdasági eszközök, telekommunikációs berendezések stb. Ez alapozta meg, hogy a dróngyártók együttműködjenek például a vezető optikai vagy érzékelőket előállító cégekkel.

Globális szinten 2021 végéig várhatóan több mint 7,8 millió darab fogyasztói drónt szállítanak ki, amelyek értéke elérheti a 19,25 milliárd dollárt. Ezeknek eladásoknak a legnagyobb részét a személyes célra szánt drónok teszik majd ki, amelyeket elsősorban fotózásra és filmkészítésre használnak. Eközben kirajzolódik a drónhasználat elterjedésének sötét oldala is. A drónokat csempészetre, illegális megfigyelésre, zsarolásra vagy a repülőtéri műveletek megzavarására is használják. Ez ellen a harc két fronton, jogi és technológiai síkon is zajlik majd.

A Pilot Institute elemzése szerint a drónok professzionális felhasználásához automatizálásra van szükség. Az eszközöknek fel kell ismerniük az akadályokat és egymást is, hogy önállóan elkerülő manővereket végezhessenek. A végső cél olyan drónok kifejlesztése, amelyek képesek önállóan döntéseket hozni, és nem az operátor vagy pilóta beavatkozásától függenek. Ez tenné ehetővé, hogy drónok rajait vessék be magas szinten specializált feladatok elvégzésére, minimális emberi beavatkozás mellett.

Szakértői előrejelzések szerint a drónok megjelenése a pénzügyi szolgáltatásokra is hatással lesz. Részben a drónflották finanszírozása, például lízingelése révén, részben pedig a drónbiztosítási piac megnyílásával. A drónbiztosításokra nyilvánvalóan szükség van, hiszen a drónrepülés kockázatos, és e kockázatokat a vállalkozásoknak minimalizálniuk kell.

A drónipar nagy ugrása azonban csak akkor következhet be, ha rendelkezésre áll egy kiforrott szabályozási környezet. Ennek tartalmaznia kell a pilóta nélküli légi forgalom irányítására szolgáló rendszert, de azt is, hogy milyen képességekkel ellátott drónok kaphatnak repülési engedélyt. Ez a dróngyártók számára is iránymutatással szolgálna a fejlesztéseiket illetően.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.