Hirdetés
. Hirdetés

A következő szuvasodást már MI-vel találhatja meg a fogorvos

|

Rendkívül pontos modellt tud készíteni.

Hirdetés

A szuvas fogak idejekorán történő felfedezéséhez jól képzett és alapos fogorvosra van szükség. Vagy ez eddig legalábbis így volt. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) azonban nemrégiben jóváhagyott egy új, mesterséges intelligenciával működő szuvasodás-felismerő rendszert, amely megbízható második véleményforrásként működhet a fogorvosok számára.

Az FDA engedélyével a VideaHealth fejlesztőcég immár élesben is beveztheti Videa Caries Assist nevű MI-alapú fogszuvasodás-felismerő algoritmust. A társaság szerint a fogorvosok által nem észlelt üregek száma 43 százalékkal csökkent az MI-rendszer használata mellett, és a hibás észlelések száma is 15 százalékkal lett kevesebb az FDA-tesztek során. Nem számított, hogy a fogorvos mennyire volt tapasztalt, az MI alkalmazása javította a felismerési arányt.

Hirdetés

A felismerő rendszer a fogakról készült röntgenfelvételek felülvizsgálatával és egy több mint 100 millió adatpontból álló, Videa Factory néven ismert adathalmazra támaszkodva működik, amelyet fogászati szolgáltató szervezetektől, biztosítótársaságoktól, elszámolóházaktól és egyetemektől gyűjtöttek össze.

Ezekből az adatokból "rendkívül pontos modellek" készülnek, amelyek segítségével a mesterséges intelligencia megtanulja felismerni a különféle fogászati állapotokat, és így pontos diagnózisokat képes felállítani. A végeredmény egy nagyon gyors második vélemény a fogorvosok számára. Ez pedig korai és ezért feltehetőleg kevésbé fájdalmas és nem is biztos, hogy invazív kezelést tesz lehetővé számos beteg számára.

A VideaHealth szerint a mesterséges intelligencia megoldása kompatibilis a legtöbb ma használatos fogorvosi rendelői szoftverrel és képalkotó rendszerrel, a telepítése pedig mindössze néhány percet vesz igénybe. Azután, hogy az FDA jóváhagyta, a rendszer hamarosan megjelenik a fogorvosi rendelőkben, először az Egyesült Államokban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.