Hirdetés
. Hirdetés

A NASA új hold-hátizsákja 3D-ben térképezi fel a terepet - videó

|

Gyalogos utazás közben a táj domborzatának pontos feltérképezésére jó.

Hirdetés

A NASA bemutatta az új hold-hátizsák technológiáját. A Kinematic Navigation and Cartography Knapsack (KNaCK) lényegében egy mobil lézeres LiDAR-szkenner. A frekvenciamodulált folyamatos hullámú (FMCW) LiDAR Doppler sebességet és távolságot szolgáltat másodpercenként több millió mérési pontra, így egy olyan valós idejű navigációs rendszert hoz létre, amely képes a környező terep nagy felbontású térképének létrehozására.

A NASA Marshall Űrrepülési Központjában, az alabamai Huntsville-ben dolgozó fejlesztők szerint a legegyszerűbb úgy gondolni erre az eszközre, mint egy lézeres távolságmérőre, amelyet a modern járművek használnak az ütközések elkerülésére. A jövő űrhajósai a Holdon a KNaCK-et használhatják a roverek kirándulásai során és gyalogos utazás közben a táj domborzatának pontos feltérképezésére, anélkül, hogy nehéz világítóberendezéseket vagy más felszereléseket kellene cipelniük.

Hirdetés

"Az érzékelő alapvetően egy navigációs és tudományos térképezéshez egyaránt használható földmérőeszköz, amely képes centiméteres pontossággal ultranagy felbontású 3D-s térképeket készíteni, és gazdag tudományos kontextusba helyezni azokat. Emellett az űrhajósok és a roverek biztonságát is segíteni fogja a Holdon, mivel (GPS hiányában) azonosítja a távoli tereptárgyak tényleges távolságát, és valós időben mutatja meg a felfedezőknek, hogy milyen messzire jutottak, és mennyi van még hátra a célállomásig" - mondta Dr. Michael Zanetti, a KNaCK projekt vezetője.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.