Hirdetés
. Hirdetés

A Picasso-örökösök digitális műalkotásokat dobnak piacra, hogy felugorjanak a kriptohullámra

|

Egy NFT Picasso szinte korszakos szimbolikát hordoz magában.

Hirdetés

Pablo Picasso - minden bizonnyal a leghíresebb 20. századi képzőművész - örökösei belevágnak a 21. századi műkereskedelembe. A spanyol géniusz egyik - eleddig a nyilvánosság előtt teljesen ismeretlen - kerámiáját eladják 1010 digitális példányban, hogy meglovagolják a kriptodivatot, amely viharszerűen hódította meg a művészeti világot.

A héten várható hivatalos bemutatás előtt a művész unokája, Marina Picasso és fia (a mester dédunokája), Florian Picasso egy exkluzív interjú erejéig megnyitották Genf egyik előkelő negyedében lévő lakásukat, amely dugig van híres felmenőjük műveivel. Rápillantást engedtek a műre, amelyet az old-school képzőművészet és a digitális eszközök példátlan fúziójaként emlegetnek.

Hirdetés

E műtárgyakkal a digitális egyediséget szavatoló NFT-k (nem helyettesíthető tokenek) iránti érdeklődés hullámára kapaszkodnának fel, amelyek a kevésbé ismert művészeknek is milliókat hoztak, egyszersmind a kritikák kereszttüzébe is kerültek, hiszen az alkalmazott blokklánc technológia környezetvédelmi szempontból aggályos, és az ebből származó meggazdagodás sokaknak igen ellenszenves. De a pénznek a művészvilágban sincs szaga, ami a műtárgypiacra fokozottan igaz.

"Megpróbálunk hidat építeni az NFT-k világa és a képzőművészet világa között" - mondta Florian Picasso. A művész leszármazottai nem mutattak meg mindent, hogy felkeltsék az érdeklődést, és megvédjék a családi örökséget. Az NFT-khez kapcsolódó műnek, egy nagyjából salátástál méretű kerámiának csak egy darabkájára engedtek rápillantást. A felfedett részen egy vastag sárga vonal, egy "csöpögő" zöld folt és a mű alján egy ecsettel felfestett 58-as szám látható.

A kerámiáról és az örökösökről készült fotó itt érhető el >>>

Marina Picasso szerint a féltve őrzött kerámiadarab 1958 októberéből származik, amikor még gyerek volt. "Ez a mű egy arcot ábrázol, és nagyon kifejező. Vidám, boldog. Az életet jelképezi... Ez egyike azoknak a tárgyaknak, amelyek az életünk, a meghitt életünk részei. Az én és a gyermekeim életének" - mondta.

A Sotheby's márciusban aukciót rendez, amelyen a tényleges kerámiatál mellett egy egyedi NFT is szerepel majd. Florian Picasso elmondta, hogy azért egyeztek meg a színes kerámiadarabban, mert "szórakoztató volt", hogy belevágjanak.

Egy NFT Picasso szinte korszakos szimbolikát hordoz magában, olyasmit, mint amikor a Beatles-gyűjteményt végre feltették az iTunes-ra. A család és az menedzserek szerint a cél egy fiatalabb Picasso-rajongói közösség létrehozása.

"Minden fejlődik" - mondta Florian Picasso, ragaszkodva ahhoz, hogy az NFT a nagy művész előtt tiszteleg. "Azt hiszem, ez beleillik Picasso hagyatékába, mert tisztelgünk előtte és a munkamódszere előtt, ami mindig is a kreativitás volt" - jelentette ki a Miami Herald szerint. A cikk szerzője megjegyzi, hogy milyen furcsának tűnnek azok a régi idők, amikor Picasso - a legenda szerint - egyszerűen egy szalvétára firkált egy éttermi étkezésért fizetségként, és a kis kézimunkája állítólag jóval többet ért, mint az általa elfogyasztott ételek és italok ára.

A bevétel egy részét felajánlják közösségi célra. Az egyik javadalmazott egy jótékonysági szervezet, amely az ápolóhiány leküzdését célozza, a másik pedig egy olyan civil szervezet, amely a légkörben lévő szén-dioxid-kibocsátás csökkentését kívánja elősegíteni. Az NFT-khez zene is jár majd, amelyet Florian Picasso állított össze (aki mellesleg DJ és zenei producer), John Legend dalszerzővel és Nas-szal, egy rapperrel együtt.

Még a szám teljes renderelését sem hozták egyelőre nyilvánosságra: Florian Picasso lejátszott egy részletet egy riporternek, majd kikapcsolta. "És ha többet akarsz hallani, meg kell vásárolnod az NFT-t" - viccelődött.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.