Hirdetés
. Hirdetés

A rugalmas, mosható akkumulátor közelebb hozza a viselhető eszközöket a valósághoz

|

Jelenleg is folyik a munka az akkumulátor teljesítményének és élettartamának növelésén.

Hirdetés

Az UBC kutatói létrehozták az első olyan akkumulátort, amely egyszerre rugalmas és mosható. Még akkor is működik, ha a normál hosszának kétszeresére nyújtják, alaposan megcsavarják vagy ha a szennyesbe dobják.

"A hordható elektronika nagy piacot jelent, és a nyújtható akkumulátorok elengedhetetlenek a fejlődésükhöz. Eddig azonban a nyújtható elemek nem voltak moshatóak. Ez egy lényeges kiegészítés, ha ki akarják állni a mindennapi használat követelményeit" - jelentette ki Ngoc Tan Nguyen, az UBC kutatója a TechXplore szerint.

Hirdetés

Nguyen és kollégái túlléptek a normál akkumulátorokon, amelyek belső rétegei kemény anyagokból állnak, és merev külső burkolat veszi őket körül. Az UBC csapata a kulcsfontosságú vegyületeket - ebben az esetben a cinket és a mangán-dioxidot - nyújthatóvá tette úgy, hogy apró darabokra őrölte, majd gumiszerű műanyagba, azaz polimerbe ágyazta őket. Az akkumulátor e polimerek több, ultravékony rétegből áll, amelyek egy ugyanebből a polimerből készült burkolatba vannak csomagolva. Ez a konstrukció lég- és vízálló tömítést hoz létre, amely szavatolja az akkumulátor épségét többszöri használat során is. Az eddigi kísérletek szerint az akkumulátor 39 háztartási és üzemi mosógépes mosási ciklust bírt ki, és a csapat arra számít, hogy a technológia továbbfejlesztésével tovább javíthatják a tartósságát.

A cink és a mangán-dioxid kémiai összetételének választása egy másik fontos előnnyel is jár. "Azért döntöttünk a cink-mangán-dioxid mellett, mert a bőrön viselt eszközök esetében ez biztonságosabb vegyület, mint a lítium-ion akkumulátorok, amelyek töréskor mérgező vegyületeket termelhetnek" - mondja Nguyen.

Jelenleg is folyik a munka az akkumulátor teljesítményének és élettartamának növelésén, de az innováció máris kereskedelmi érdeklődést váltott ki. A kutatók úgy vélik, hogy amikor az új akkumulátor készen áll a fogyasztók számára, ugyanannyiba kerülhet, mint egy hagyományos újratölthető akkumulátor.

"A felhasznált anyagok hihetetlenül olcsók, így ha nagy számban készül, olcsó lesz a termék is" -állítja John Madden, az UBC számítástechnikai mérnöki karának professzora, a projekt felügyelője. Az életjeleket mérő órák és tapaszok mellett az elemet olyan ruházatba is be lehetne építeni, amely aktívan képes változtatni a színét vagy a hőmérsékletét.

"A viselhető eszközöknek energiára van szükségük. Egy olyan cella létrehozásával, amely puha, nyújtható és mosható, a viselhető energiát kényelmessé és komfortossá tesszük" - mutatott rá a professzor. Az akkumulátort leíró tanulmány az Advanced Energy Materials című szakfoolyóiratban jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.