Hirdetés
. Hirdetés

A sebészek először képesek vizualizálni a véráramlást műtét közben

|

Elkerülhetők lehetnek az olyan súlyos szövődmények, mint a fertőzések vagy a vérmérgezés.

Hirdetés

A megfelelő véráramlás fontos a súlyos szövődmények megelőzéséhez. A sebészek azonban csak találgatni tudnak ennek minőségéről a műtét során. Egy friss találmány ezen sokat segíthet: egy új mérőműszernek köszönhetően láthatóvá válik a véráramlás a szövetekben, és ennek megfelelően végezhető az operáció - írta a Groningeni Egyetem.

Az úgynevezett PefusiX-Imaging megoldást Wido Heeman, a Groningeni Egyetem/Campus Fryslân doktorandusza fejlesztette ki és tesztelte. Heeman decemberben kapta meg a PhD fokozatot a kutatásáért. "Eddig a sebészeknek szubjektív markereket kellett használniuk a véráramlás minőségének becsléséhez. A PerfusiX-Imaginggel azonban, amely lézertechnológia alapján működik, objektív képre támaszkodhatnak" - mondta Heeman. Kutatásaihoz különböző hollandiai vállalatokkal és kórházakkal működött együtt.

Hirdetés

Kevesebb komplikáció

A PerfusiX-Imaging prototípust bélszöveteken tesztelték. A béldaganatok műtétekor mikor a daganatot eltávolítják, a két bélvéget újra összeillesztik. A műtétek körülbelül 7,5 százalékában fordul elő olyan szövődmény, hogy a varratok nem gyógyulnak be megfelelően a helyileg gyenge vérellátás miatt. Ezt anasztomózis-szivárgásnak nevezik. A PefusiX-Imaging készülék véráramlási képeinek segítségével a sebész a legoptimálisabb helyen varrhat, és így elkerülhetők az olyan lehetséges szövődmények, mint a fertőzések vagy a vérmérgezés.

A PerfusiX-Imaginget a Leeuwardeni Orvosi Központban és a drachteni Nij Smellinghe kórházban végzett klinikai vizsgálatok során használták. Ezek a vizsgálatok kimutatták, hogy a sebészek a műtétek 17 százalékában a PerfusiX-Imaging véráramlási képei alapján módosították a varrás helyét. "További kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy a PerfusiX-Imaging képes-e megelőzni a szövődményeket, de a jelenlegi eredmények ígéretesek" - mondta Wido Heeman, aki reméli, hogy az eszköz jövőre piacra kerül.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.