Hirdetés
. Hirdetés

A szabályozó ügynökségek óva intik a bankokat, hogy kriptopénz-ügyletekbe keveredjenek

|

Három amerikai szövetségi bankfelügyeleti hatóság közös nyilatkozatot adott ki, amelyben a kriptovaluta-kockázatok banki szervezetekre gyakorolt kockázataira hívja fel a figyelmet.

Hirdetés

A Federal Reserve System kormányzótanácsa, a Federal Deposit Insurance Corporation és az Office of the Comptroller of the Currency által kiadott nyilatkozat a kriptovalutákkal és a kriptovaluta-szektorral kapcsolatos legfontosabb kockázatokat írja le, az elmúlt év jelentős volatilitására és sebezhetőségeire tekintettel.

Bárki, aki követi a kriptopénzeket, vagy látott valaha is egy FTX-ről szóló hírt, annak nyilvánvaló, hogy 2022 elég zűrös év volt kriptopénzek számára. A legnagyobb probléma a szélesebb kriptopiac számára az, hogy tele van csalókkal, és a közös nyilatkozatot is alapvetően ez motiválta - írja a Silicon Angle.

A közös nyilatkozat rávilágít a banki szervezeteket fenyegető kockázatokra, ha részt vesznek a kriptóban. Bár az ügynökségek nem tiltják meg a bankoknak, hogy kriptoeszköz-tulajdonosokkal és -vállalatokkal üzleteljenek, mégis azt sugallják, hogy teljesen kerülniük kellene a kriptót.

Hirdetés

A nyilatkozatban felsorolt kockázatok közé tartozik a kriptoeszközöket használók körében a csalás és az átverés kockázata. A második helyen a letétkezelési gyakorlatokkal, a visszaváltásokkal és a tulajdonjogokkal kapcsolatos jogi bizonytalanságok állnak, amelyek közül néhány "jelenleg jogi folyamatok és eljárások tárgyát képezi".

A harmadik figyelmeztetés a kriptovaluta-eszközöket forgalmazó vállalatok pontatlan vagy félrevezető nyilatkozatai és közzétételeire mutat rá. Ezek közé tartoznak a szövetségi betétbiztosítással kapcsolatos téves állítások és egyéb olyan gyakorlatok, amelyek tisztességtelenek, megtévesztőek vagy visszaélésszerűek lehetnek, és jelentős károkat okozhatnak a lakossági és intézményi befektetőknek, ügyfeleknek és partnereknek.

A negyedik figyelmeztetés "a kripto-eszközpiacok jelentős volatilitása, amelynek hatásai közé tartozik a kripto-eszköz vállalatokkal kapcsolatos betétáramlásra gyakorolt lehetséges hatások". Ha az FDIC megtiltja az amerikai dollár dél-amerikai valutákra való átváltását, amelyekkel időnként ugyanez a probléma áll fenn, akkor ezt a pontot komolyabban lehet venni.

A stablecoinok "futási kockázatra való érzékenysége, ami potenciális betétkiáramlást okoz a stablecoin-tartalékokat tartó banki szervezetek számára" a következő tétel a listán. Az úgynevezett stabilcoinok célja, hogy fizikai eszközökhöz, általában amerikai dollártartalékokhoz legyenek kötve. De visszatérve arra, hogy a kriptopénz üzletág tele van csalókkal, az elmúlt néhány évben az egyik állítólagos dollárhoz kötött stabilcoin a másik után bukott el.

A közös nyilatkozat a kriptovaluta-ágazaton belüli fertőzési kockázatra figyelmeztet, amely a kriptovaluta-ágazat egyes résztvevői közötti összefonódásokból ered, többek között átláthatatlan hitelezési, befektetési, finanszírozási, szolgáltatási és működési megállapodások révén. Anélkül, hogy megneveznék az FTX-et, a szöveg az FTX és az Alameda Research közötti kapcsolatra utal.

A kockázati tőke által támogatott és időnként nyilvános kriptovállalatok felemelkedése ellenére a nyilatkozat ezután arra figyelmeztet, hogy a kriptoeszköz-ágazat kockázatkezelési és irányítási gyakorlatai nem elég érettek és szilárdak.

Végül a közös nyilatkozat azt állítja, hogy a nyílt, nyilvános vagy decentralizált hálózatokkal, illetve hasonló rendszerekkel kapcsolatban fokozott kockázatok merülnek fel. A kockázatok közé tartozik a rendszer felügyeletéről gondoskodó irányítási mechanizmusok hiánya, a szerepeket és felelősségeket egyértelműen meghatározó szerződések vagy szabványok hiánya, valamint a kibertámadásokhoz, kiesésekhez, elveszett vagy csapdába esett eszközökhöz és illegális finanszírozáshoz kapcsolódó sebezhetőségek sora.

"Fontos, hogy a kriptoeszköz-ágazattal kapcsolatos, nem mérsékelhető vagy nem ellenőrizhető kockázatok ne vándoroljanak át a bankrendszerbe. Az ügynökségek felügyelik azokat a banki szervezeteket, amelyek ki lehetnek téve a kriptovaluta-eszköz szektorból eredő kockázatoknak, és gondosan megvizsgálják a banki szervezeteknek a kriptovaluta-eszközöket érintő tevékenységekben való részvételre irányuló javaslatait" - figyelmeztet a közös nyilatkozat, amely egyértelműen azt szeretné elérni, hogy a kriptót az általuk szabályozott bankok kerüljék el, még akkor is, ha ez a tevékenység nem illegális.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.