Hirdetés
. Hirdetés

A VMware ESXi felhasználók segítségére siet a Proxmox

|

A Proxmox ad lehetőséget a VMware ESXi felhasználóknak, miután a Broadcom megölte az ingyenes verziót.

Hirdetés

A Broadcom a vállalat 2023 novemberében történt felvásárlása óta átfogó változtatásokat hajtott végre a VMware üzleti tevékenységében, és kiiktatta a VMware szoftverének örökös licencű verzióit, valamint nagyarányú elbocsátásokat vezetett be. A Broadcom vezetői elismerték a "nyugtalanságot", amelyet mindezek a változások a VMware ügyfelei és partnerei körében keltettek, de eddig nem voltak érdekeltek a visszalépésben.

Az akvizíció áldozatai között van a VMware vSphere Hypervisor, más néven ESXi ingyenes verziója. Az ESXi egy "bare-metal hypervisor" szoftver, ami azt jelenti, hogy lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy több operációs rendszert futtassanak egyetlen hardveren, miközben ezek az operációs rendszerek közvetlen hozzáférhetnek a lemezekhez, GPU-khoz és egyéb rendszerforrásokhoz.

Az ESXi egyik alternatívája az otthoni felhasználók és kisebb szervezetek számára a Proxmox Virtual Environment, egy Debian-alapú Linux operációs rendszer, amely nagyjából hasonló funkciókat biztosít, és amelynek előnye, hogy még mindig aktívan fejlesztett termék. A cserbenhagyott ESXi felhasználók megsegítésére a Proxmox csapata most egy új "integrált importáló varázslót" adott a Proxmoxhoz, amely támogatja az ESXi VM-ek importálását, enyhítve a platformok közötti migráció fájdalmait.

Hirdetés

A bejelentés szerint az importált ESXi VM "konfigurációjának nagy része a Proxmox VE konfigurációs modelljéhez lesz hozzárendelve" az állásidő minimalizálása érdekében. A dokumentáció szerint az importáló varázsló még "tech preview" állapotban van, és "aktív fejlesztés alatt" áll, bár állítólag "stabilan működik". Az importáló az ESXi 6.5 és 8.0 közötti verzióiban készült VM-ekkel kompatibilis, ami a Broadcom által a szoftver megszüntetése előtt elérhető legújabb verzió volt.

A Proxmox wiki cikke további információkat is tartalmaz a VM-ek költöztetésére való felkészítéséről. A cikk azt javasolja, hogy távolítsa el az ESXi-vel való együttműködésre készült vendégeszközöket, jegyezze meg a hálózati konfigurációs beállításokat, például a MAC-címeket vagy a kézzel kiosztott IP-címeket, és tiltsa le a teljes lemezes titkosítást, amely a kulcsokat a hipervizor virtuális TPM-jén tárolja. Jelenleg nem lehetséges a vTPM-beállítások egyik hypervisorról a másikra történő áttelepítése, így egy VM indításához a lemezes titkosítás engedélyezésére a helyreállítási kulcsra lesz szükség, mielőtt a gép elindulna.

Az ESXi ingyenes verziójához hasonlóan a Proxmox VE ingyenes verziója sem tartalmaz technikai támogatást azon túl, amit a Proxmox közösségi fórumain kínál. Azok számára, akik a Proxmox VE-t használják, és szélesebb körben szeretnék telepíteni a vállalaton belül, a Proxmox kínál több előfizetési szintet, amelyek hozzáférést biztosítanak a stabilabb vállalati tárolókhoz és a szoftver fejlesztőinek tényleges technikai támogatásához.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.