Hirdetés
. Hirdetés

Agyfurkász robotot építettek apró helyi műtétekhez - videó

|

Ma a legtöbb agysebészeti és agyi beavatkozás egyenes vonalra korlátozódik - ha nincs egyenes vonal a célponthoz, akkor elakadt a művelet, nem lehet elérni a kívánt pontra.

Hirdetés

A kaliforniai székhelyű Bionaut Labs startup egy apró robotot szeretne beküldeni az emberek agyába, hogy az ott lévő rendellenességeket orvosolja. Az első klinikai kísérleteket 2024-re tervezik a beinjekciózható robotokkal.

Minden agyfurkász robotjuk mágneses energiát használ a meghajtáshoz, így nem károsítja az emberi szöveteket. A mágneses tekercseket először a beteg koponyáján kívül helyezik el, majd egy számítógéphez csatlakoztatják, amely lehetővé teszi a sebész számára, hogy távolról és finoman manőverezze az apró robotot az agy érintett részébe. AZ elképzelésről a következő videó többet is megmutat.

Az egész rendszer könnyen szállítható, ellentétben egy tipikus MRI-berendezéssel, és 10-szer vagy akár 100-szor kevesebb áramot használ fel. A szakemberek elképzelései szerint az apró robotot az agyban lévő folyadékkal teli ciszták átfúrására fogják használni, amikor a klinikai vizsgálatok 2 éven belül megkezdődnek. Ha ez sikeres lesz, akkor végül a Dandy-Walker-szindróma, egy ritka, gyermekeket érintő agyi rendellenesség kezelésére is felhasználhatják.

Ma a legtöbb agysebészeti és agyi beavatkozás egyenes vonalra korlátozódik - ha nincs egyenes vonal a célponthoz, akkor elakadt a művelet, nem lehet elérni a kívánt pontra. "Legjobb tudomásom szerint mi tesszük az első olyan erőfeszítést, amely egy ilyen típusú termékre irányul, és amelynek egyértelmű az útja a klinikai vizsgálatokig. De nem hiszem, hogy mi leszünk az egyetlenek... Ez a terület egyre forróbb" - mondta Michael Shpigelmacher, a Bionaut Labs vezérigazgatója és társalapítója.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.