Hirdetés
. Hirdetés

Az élő robotok közöttünk vannak és már spontán szaporodásra is képesek

|

A tudósok által a békák sejtjeiből kifejlesztett parányi biológiai gépek - közismert nevükön a xenobotok - egy új tudományos jelentés szerint már képesek önreprodukálódni.

Hirdetés

Mint ahogyan arról a Computerworld már beszámolt, a Xenobotokat egy tavalyi jelentésben hozták nyilvánosságra, amely szerint az önreprodukáló technológiával olyan lebomló anyagokat lehetne helyettesíteni, mint a beton, az acél és a műanyag. Márciusban aztán kiderült, hogy az organizmusokat úgy fejlesztették tovább, hogy képesek legyenek megjegyezni a környezetüket, és egyetlen rajba szerveződjenek.

Most, a PNAS folyóiratban hétfőn megjelent cikk szerint a Xenobotok már képesek is az önreprodukcióra.

Hirdetés

Joshua Bongard, az új jelentés egyik társszerzője azt állította, hogy "megfelelő tervezéssel" az organizmusok "spontán módon önreprodukálódnak", és azt javasolta, hogy a technológiát a jövőbeli járványok leküzdésére és a vakcinagyártás felgyorsítására lehetne használni.

Sam Kriegman, a tanulmány másik vezető szerzője az önreprodukció teljesen új formájaként jellemezte a folyamatot, megjegyezve, hogy "a tudomány által ismert egyetlen állat vagy növény sem szaporodik ilyen módon".

A xenobotokat egy szuperszámítógép kondicionálta a szaporodásra, amely "hónapokig" tartó vajúdás után találta ki az ideális "szülők" megfelelő formáját - jegyezte meg a kutató. Bár a Pac-Manhez némi hasonlóságot mutató dizájn kontraintuitívnak és túl "egyszerűnek" tűnt, mégis rendkívül termékenynek bizonyult.

A Pac-Man formájú "szülő Xenobotok" végül nem csak egy, hanem több generációt hoztak létre, "dédunokákat" alkotva, akik viszont "dédunokákat" hoztak létre - állította Kriegman.

Bongard kifejtette, hogy a szaporodás sebessége döntő szerepet játszik a robotok gyakorlati alkalmazása szempontjából.

"Ha a xenobotoktól tanulva olyan technológiákat tudunk kifejleszteni, amelyekkel gyorsan meg tudjuk mondani a mesterséges intelligenciának például azt, ha Szükségünk van egy biológiai eszközre, amely X-et és Y-t csinál, és elnyomja Z-t, ami nagyon hasznos lehet" - magyarázta Bongard.

Bár Bongard ragaszkodott ahhoz, hogy az állítólag áttörést jelentő technológia előnyei meghaladják a kockázatokat, több jelentés is etikai aggályokat vetett fel a Xenobot-technológiával kapcsolatban. Még az is felmerült, hogy katonai biofegyverré és gyilkossági eszközzé lehetne őket alakítani.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.