Hirdetés
. Hirdetés

Az MI-chatbot háború tovább rontja az üvegházhatású gázkibocsátást

|

Az internet évente alapból 1,6 milliárd tonnát tesz hozzá.

Hirdetés

Amióta a Microsoft és az OpenAI közötti partnerség megnyitotta az utat egy olyan jövő felé, amelyben a keresőmotorok találatait mesterséges intelligencia vezérli, a Bing és a Google között hatalmas versenyfutás kezdődött a technológia bevezetéséért.

A Google és a Microsoft nagyméretű nyelvi modellekkel igyekszik javítani a keresőmotorok találatait, amelyekről azt állítják, hogy összetett információkat fognak kiszűrni, miközben emberihez hasonló módon válaszolnak a lekérdezésekre. A Microsoft a ChatGPT-t a már meglévő Bing keresőmotorjába fogja beépíteni, míg a Google bejelentette egy "kísérleti társalgási AI szolgáltatás" elindítását Bard néven.

A színfalak mögött azonban már most is erőforrásigényes művelet a keresőmotorok munkáját segítő számítógépes rendszerek fenntartása, amely még erőforrásigényesebbé válhat. Egyetlen mesterséges intelligencia képzéséhez felhasznált energia több százezer kiló szén-dioxid-kibocsátását okozhatja, miközben az internet használata a globális üvegházhatású gázkibocsátás közel 4 százalékát teszi ki.

Az AI és a keresőmotorok lekérdezéseinek terhelésével való egyesítéséhez szükséges számítási teljesítmény akár ötszörösére is növelheti az olyan vállalatoktól, mint a Google és a Microsoft, szükséges számítási teljesítményt - mondták a szakértők a Wirednek. A számítógépek számának növekedésével pedig az üvegházhatású gázok kibocsátása is emelkedni fog.

Hirdetés

"Számítási teljesítményre, valamint tárolásra és hatékony keresésre van szükség. Minden egyes alkalommal, amikor az online feldolgozásban lépésváltozás történik, a nagy feldolgozóközpontok által igényelt energia- és hűtési erőforrások jelentős növekedését látjuk. Azt hiszem, ez egy ilyen lépés lehet. Legalább négyszer-ötször több számítási kapacitást eredményez majd keresésenként" - jegyezte meg Martin Bouchard, a QScale adatközpontokkal foglalkozó vállalat alapítója a Wirednek.

Az Insidernek adott nyilatkozatában Jane Park, a Google szóvivője elmondta, hogy a vállalat kezdetben a Bard egy "könnyebb" változatát fogja bevezetni, amely kevesebb számítási teljesítményt igényel majd. "Olyan kutatásokat is közzétettünk, amelyek részletesen bemutatják a legmodernebb nyelvi modellek energiaköltségeit, beleértve a LaMDA egy korábbi és nagyobb méretű változatát is. Eredményeink azt mutatják, hogy a hatékony modellek, processzorok és adatközpontok tiszta energiaforrásokkal való kombinálása akár 1000-szeresére is csökkentheti egy ML-rendszer szén-dioxid-kibocsátását" - magyarázta.

A környezetvédelmi kérdések nem az egyetlen kritika, amelyet a ChatGPT és a Google mesterséges intelligenciája a múltban kapott. A Google Bard bevezetése a CNBC jelentése szerint kritikát váltott ki az alkalmazottak részéről, akik szerint a termék "elsietett és elfuserált".

Adam Rogers, az Insider vezető technológiai tudósítója arról írt, hogy az AI által előállított keresőmotor-válaszok téves információkat vagy hibás logikát tartalmazó válaszokat adhatnak, amelyeket a keresők nehezebben tudnak felismerni. "Az elfogadható, majdnem, de nem egészen emberien hangzó próza álcája mögött elrejtik a forrásokat, amelyekre támaszkodnak, és az adatbázisokba beépített elfogultságokat. Bármennyire is tévednek, mégis igaznak tűnnek" - írta az Insider.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.