Hirdetés
. Hirdetés

Bayer: így fejlődik az automatizálás a farmokon

|

Itt az ideje komolyan befektetni olyan megoldásokba, amelyek segíthetnek a stabilabb élelmiszerellátás kialakításában.

Hirdetés

A covid-világjárvány hatásai mellett az éghajlatváltozásból, a munkaerőhiányból, a társadalmi-politikai instabilitásból és más piaci zavarokból eredő folyamatos nyomás is fenyegeti élelmiszerellátás rendszerét. E kihívások leküzdése érdekében a gazdálkodók a mezőgazdaság egyik legmegbízhatóbb erőforrására, az emberi találékonyságra támaszkodnak - állítja a Bayer blogja.

Az ültetéstől a betakarításig a gazdák egyre inkább olyan eszközöket alkalmaznak, mint az automatizálás, a digitális platformok és más precíziós mezőgazdasági módszerek, hogy az élelmiszertermelés fenntartható módon fejlődjön.

Hirdetés

Ültetés

Minden a földbe vetett maggal kezdődik. A növények korábban a szélre vagy egy éhes állatra bízták a termésük szétszórását. Ma ez már a gépek dolga. Az elmúlt években drónok kezdtek el zümmögni a mezőgazdasági területek felett. És megvan bennük a lehetőség, hogy a jövőben segítsenek fenntartani a rizs - a világ egyik legfontosabb gabonája - termelését. Az autonóm drónoknak számos feladatuk van a rizsföldeken. A szezon elején azonban az első munkájuk a vetőmagok kiszórása.

Sok más növénytermesztési rendszerben az önvezető ültetőgépek és traktorok egyre népszerűbbek és mind megfizethetőbbek is. A GPS által irányított gépek hihetetlen pontosságot érnek el az egész ültetési folyamat során. A modern ültetőgépek például mérik az egyes magok lehullásának mélységét, valamint a mag és a szomszédja közötti távolságot.

Permetezés

Amikor a termények fenntartható védelméről és az élelmiszer-veszteség elkerüléséről van szó, a technológia egyre fontosabbá és pontosabbá válik. A precíziós permetezőgépek a földön és a levegőben is védik élelmiszer-ellátásunkat, miközben kevesebb vizet használnak és csökkentik a kiszórt növényvédő szerek mennyiségét.

A drónokhoz hasonlóan a guruló permetezők is időt és munkaerőt takarítanak meg. A száraz földeken például lehetőséget nyújtanak a gazdáknak arra, hogy még közelebb juttassák a védekező vegyszereket a termények gyökeréhez, és a veszélyes gyomnövényekhez. Ezek a mesterséges intelligencia által vezérelt technológiák lehetővé teszik, hogy a permetezőgépek csak a gyomokat célozzák meg, de azt is, hogy elkerüljék a környező növények vagy a talaj permetezését.

A drónok a korábbiaknál pontosabban és kitartóan tudnak nagyobb területet lefedni, kevesebb ráfordítással, kevesebb víz és növényvédő szer kibocsátással. A drónok segíthetik a gazdálkodókat azzal, hogy csökkentik a szántóföldi munkát és elkerülik a szükségtelen permetezést a kijuttatási területeken.

Weboldali figyelem

A talajban elhelyezett érzékelők és a Föld körüli pályán keringő műholdak a talajnedvességet, a növények egészségi állapotát, valamint a hőmérséklet és a páratartalom változásait figyelik a vegetációs időszak során. Ezek az eszközök a gazdáknak több órányi gyaloglást takarítanak meg a szántóföldeken, akik egy weboldalon ismerhetik meg az eredményeket. Ha minimalizálni lehet a kézi munkát, a gazdaságok termelékenyebbé, hatékonyabbá és fenntarthatóbbá válhatnak.

Sütőtál méretű műholdak keringenek a Föld körül. És sokan közülük információkat küldenek a gazdáknak a földjeik állapotáról. Ezek a technológiák képesek észlelni a növények egészségi állapotát és más veszélyeket, mielőtt a gazdálkodó egyáltalán észrevenné azokat.

A talajba temetett érzékelők egész évben, minden nap, meghatározott pontokon adhatnak információkat a framereknek a földjeikről. Láthatják a hőmérsékletingadozásokat, a nedvesség- és tápanyagszintet és még sok mást. Mindezek az információk egyenesen a gazdálkodó tabletjére vagy okostelefonjára küldhetők.

Betakarítás

Míg a gabonafélék betakarításában már évtizedek óta elterjedt az automatizálás, a kényes gyümölcsök és zöldségek szedésének technológiája még mindig csak kialakulóban van. Bár ez a terület az egyik legelőretekintőbb a mezőgazdasági technológiában, sokan a fenntarthatóság és a kézi munka enyhítésének válaszát látják benne. Az automatizálás fontos szerepet fog játszani mind a 8,5 milliárd ember élelmezésében 2030-ban és azután is.

A mérnökök és programozók évek óta dolgoznak az ilyen típusú gépek tökéletesítésén. De ahogy a mezőgazdaságban a robotika iránti igény fejlődött, úgy lett egyre jobb a technológia is. Lézerek, kamerák, robotkarok és miniatűr fűrészek jelentek meg például az olyan kényes termények, mint a paprika vagy az eper szedéséhez.

Teljes kép

A fejlett agráralkalmazások mesterséges intelligenciát használnak az összes létező adat összegyűjtésére, feldolgozására és megértésére. A farmerek az adatok segítségével megalapozottabb döntéseket hozhatnak, hiszen ezek a rendszerek optimalizálják a ráfordításokat és kímélik az erőforrásokat.

A mezőgazdasági innovációk fenntarthatóbbá teszik az egész élelmiszerrendszert. Korlátozzák a föld, a víz, az energia, a növényvédő szerek, az idő és a munkaerő felhasználását. A számítások korlátozzák a találgatásokat. Az automatizálás korlátozza a gazdaságtalanságot. Ezek a felemelkedőben lévő technológiák pedig különböző típusú munkahelyeket teremtenek a mezőgazdaságban.

A Bayer szerint itt az ideje komolyan befektetni olyan megoldásokba, amelyek segíthetnek a stabilabb élelmiszerellátás kialakításában, és ezzel együtt egy fenntarthatóbb élelmiszerrendszer létrehozásában - írta a német multi blogja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.