Hirdetés
. Hirdetés

Bitcoin éppen most megy át a banki stresszteszten

|

A mainstream bankválság némi érdeklődést is gerjesztett a DeFi iránt.

Hirdetés

Miközben a válság a részvények és kötvények hagyományos világában pusztít, a bitcoin hirtelen biztonságos menedéknek tűnik. A hírhedten változékony kriptopénz egészségesnek tűnik, éppen akkor, amikor egy banki összeomlás a recesszió határára sodorta a piacokat.

A Bitcoin ebben a hónapban 21 százalékot emelkedett, miközben a zűrzavaros S&P 500 1,4 százalékot veszített, az arany pedig 8 százalékot erősödött. "Ha egy olyan környezetet akarnánk leírni, ahol egymást követik a bankrohamok, mert a központi bankok gyors kamatemelésekkel próbálnak harcolni az infláció ellen, akkor ez elég közel áll a bitcoin birtoklására vonatkozó legpontosabb tézishez, amit valaha hallottunk" - mondta Stéphane Ouellette, az FRNT Financial digitális eszközbefektetési platform vezérigazgatója a Reuters-nek.

A kriptopénz egyelőre megszakította kötődését a részvényekhez és a kötvényekhez, és az arany rallyjához csatlakozott, beteljesítve ezzel a létrehozó Satoshi Nakamoto álmának legalább egy részét, jelesül, hogy a bitcoin menedékként szolgálhat a szenvedő befektetők számára. A Bitcoin 30 napos korrelációja az S&P 500 indexszel az elmúlt héten negatív 0,12-re csúszott, ahol az 1-es érték azt jelzi, hogy a két eszköz együtt mozog.

A bankok kiárusítása több százmilliárd dollár piaci értéket semmisített meg, és az amerikai szabályozókat sürgősségi intézkedések bevezetésére kényszerítette. Az elmúlt hetekben a Silicon Valley Bank és a Silvergate kriptohitelező csődbe ment, míg a Credit Suisse a szakadék szélén tántorgott. "A medvés érv az lenne, hogy ezek a dinamikák ideiglenesek, és végül ez a rali nem lesz tartós" - mondta Ouellette.

Hirdetés

A gyors árfolyam-emelkedés arra kényszerített néhány shortolót, hogy csökkentsék a tétjeiket és visszavásárolják az érmét. A Coinglass adatai szerint a kereskedők 300 millió dollár értékű kriptopozíciót likvidáltak hétfőn, ennek nagy részét - 178,5 millió dollárt - rövid pozíciókból. A CoinMarketCap adatai szerint jelenleg a teljes kriptopiac közel 43 százalékát uralja a bitcoin, ami a legmagasabb részesedése tavaly június óta.

"Visszatérést látunk a bitcoin alapvető ethoszához, vagyis a központi pénzügyi rendszer átláthatatlanságától és beavatkozásától független pénzügyi eszközhöz" - mondta Henry Elder, a Wave Digital Assets digitális eszközbefektetési menedzser decentralizált pénzügyekért (DeFi) felelős vezetője.

A mainstream bankválság némi érdeklődést is gerjesztett a DeFi iránt: a DappRadar szerint az ilyen platformokhoz kapcsolódó tokenek összértéke az elmúlt héten 43 milliárd dollárról 49 milliárd dollárra emelkedett.

A digitális világ nem minden területe volt azonban immunis a banki bukásra. A második számú stabilcoin, a Circle USD vagy USDC elvesztette a dollárhoz való 1:1 arányú kötését, miután nyilvánosságra hozta, hogy a tartalékai a bezárt Silicon Valley Banknál parkoltak. Ahogy terjedtek az aggodalmak, hogy az USDC képes-e fenntartani a kötését, a piaci kapitalizációja múlt pénteken 36,8 milliárd dollárra csökkent az egy héttel korábbi 43,8 milliárd dollárról, még akkor is, amikor a vezető stabilcoin, a Tether körülbelül 4 milliárd dollárt nyert. Piaci szereplők szerint az USDC kivonások egy részét valószínűleg bitcoinba is visszaforgatták, ami elősegítette a rallyt.

"Túl korai lenne azt mondani, hogy a bitcoin bizonyította azt a narratívát, miszerint alternatívát jelent egy bankválságban. A bitcoin mostani rallyjára úgy fognak visszatekinteni, mint arra a pontra, amikor a fő tulajdonsága, mint decentralizált, nem szuverén eszköz stressztesztelésen esett át" - magyarázta Ed Hindi, a genfi Tyr Capital befektetési igazgatója.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.