Hirdetés
. Hirdetés

Bizalom és teljesítmény a digitális gazdaságban

|

Mélytanulást gyorsító hardver, a feldolgozás teljesítményét mesterséges intelligenciával fokozó és az AI modellek megbízható működését ellenőrző szoftvertechnológia is debütált a Fujitsu Forum 2019-en. A münchenben zajló konferencián a gyártó kvantumihletésű számítógépét használó vállalatok ismerteték az optimalizálás terén elért eredményeket.

Hirdetés

A Deep Learning Unit (DLU) a Fujitsu K szuperszámítógépéhez fejlesztett technológiákból nőtt ki. A nagyméretű neurális hálózatok kezelésére kihegyezett processzor 16 darab mélytanuló motort tartalmaz, amelyeket lapkára integrált hálózat kapcsol össze. A DLU kisebb adatkészleteken is nagyobb pontosságot ér el a mélytanulásban, 1 watt energiafogyasztásra vetítve 10-szer nagyobb feldolgozási teljesítményt ad más gyorsító hardverekhez képest, ezért a gyártó fontos szerepet szán neki a mesterséges intelligencia további meghajtásában. A DLU első nemzedéke még különálló hoszt processzor mellett működik a számítógépekben, de második generációja már beágyazott CPU-t kaphat, majd a továbbiakban a kombinatorikus optimalizálásra szabott, neurális architektúrává fejlődik a mostani ütemterv szerint.

Hirdetés

Napokkal a konferencia előtt, október végén jelentette be a Fujitsu Content Aware Computing technológiáját, amely a mélytanulással összefüggő feladatok egy részét automatizálja, ezáltal a modellek pontosságát és a feldolgozás teljesítményét is növeli - utóbbi esetében akár a tízszeresére is. Mindez a gyártó szerint megkönnyíti majd a mesterséges intelligencia további térhódítását olyan alkalmazásokban, mint például a képfelismerés és a természetes nyelvi feldolgozás. Egy további, szintén újonnan fejlesztett technológia, a High Durability Learning pedig az AI modellek pontosságát ellenőrzi hosszabb távon, növelve a kapott eredmények megbízhatóságát.

A bizalom az idei Fujitsu Forum egyik központi témája. A vállalatok sok évi munkával érdemlik ki ügyfeleik és partnereik bizalmát, amely azonban a hálózatba kapcsolt, digitális gazdaságban egyik pillanatról a másikra oda lehet, ha a szervezetről például kiderül, hogy rosszul gazdálkodik az érzékeny adatokkal vagy egyszerűen tévesen dönt a rosszul tanított mesterséges intelligencia sugallatára. A gyártó ezért arra törekszik, hogy a megbízhatóságot és a teljesítményt egyszerre növelő, innovatív technológiák fejlesztésén túl szakmai és társadalmi együttműködés részeseként, többek között az AI4People fórum alapító tagjaként is segítse a mesterséges intelligencia elterjedésével felerősödő etikai kérdések megválaszolását is, hangzott el a konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésén.

Második nemzedékénél tart viszont már a Fujitsu másik, speciális hardverarchitektúrája, a kvantumihletésű Digital Annealer Unit (DAU), amelyet mind több vállalat - közöttük a BMW, a Commerzbank és a Deutsche Telekom - használ a gyakorlatban is rendkívül összetett optimalizációs feladatok nagyságrendekkel gyorsabb, akár valós idejű megoldására. A DAU a jelenlegi szilíciumtechnológiára épül, különlegessége abban rejlik, hogy rendkívül sok, párhuzamos feldolgozási szálat kezel egyszerre, úgy képzelhető el, mint egy 130 ezer processzormagot tartalmazó számítógép egyetlen - és lényegesen kevesebb energiát fogyaszó - lapkára integrálva. A hamburgi kikötő egy próbaprojektben például a DAU-ra épülő rendszerrel a dokkokhoz vezető utakon elhelyezett jelzőlámpák működését optimalizálja valós időben a teherautók lehető leggördülékenyebb haladása érdekében. A kvantumszámítógépes jövőt ma egy gyakorlati alkalmazásban megidéző, DAU-alapú megoldás annyira sikeresnek bizonyult, hogy felmerült, Hamburg önkormányzata a jelzőlápás forgalomoptimalizálást akár az egész város területére kiterjesztheti.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.