Hirdetés
. Hirdetés

Bizonytalan a fiú ujját eltörő orosz sakkrobot jövője

|

A gép világszerte címlapokra került a moszkvai incidens után, ám lehet, hogy kikapcsolják.

Hirdetés

Szergej Szmagin orosz sakkozó szerint az a robot, amely egy moszkvai versenyen nemrég történt balesetben eltörte egy gyerek ujját, nem érdemli meg, hogy végleg kikapcsolják.

A múlt heti, az orosz fővárosban rendezett eseményen történt szerencsétlen eset világszerte címlapokra került, miután a robot a hétéves kisfiú ujját a fogójába szorította, amikor a gyerek túlságosan buzgón mozgatott egy figurát. A nézők kénytelenek voltak kirángatni a kisfiú ujját a robot karmai közül, a megpróbáltatást pedig kamera rögzítette.

A bátor fiatal versenyző azután is tovább játszott, hogy gipszet tettek az ujjára, és állítólag később még a díjátadón is részt vett, és aláírta a dokumentumokat.

A bizarr képek vitát váltottak ki a sakkrobot biztonságáról, bár Szmagin orosz nagymester - aki a moszkvai sakkszövetség alelnöke - ragaszkodott ahhoz, hogy nem szabad ócskavassá tenni.

"Több ezer gyerek játszott a robottal az incidens előtt, és néhány száz utána" - mondta a héten a TASZSZ orosz hírügynökségnek a Moszkvai Sakk Openen kibontakozott jelenetekről. "Elég volt egy elemi szabályt betartani - felváltva kell lépni. Nem tudom, milyen okból, de a fiú kinyújtotta a kezét a robot lépése közben. Emlékeim szerint ilyen még soha nem történt. Ráadásul a robot csak megnyomta az ujját, ha nem nyújtotta volna ki, akkor egyáltalán nem történt volna semmi".

Hirdetés

A nagymester hozzátette, hogy megérti a fiú szüleinek aggodalmát, akik állítólag feljelentést akarnak tenni. A robot nem a Moszkvai Sakkszövetség tulajdona, annak üzemeltetőjétől bérelte. A Baza Telegram-csatorna, amely megosztotta az esetről készült felvételeket, arról számolt be, hogy a verseny után a robotot leszerelték és "készenléti" üzemmódba helyezték.

"Megértem a gyermek hozzátartozóinak viselkedését, a helyükben én is így tettem volna" - tette hozzá Szmagin.

"De annak a valószínűsége, hogy ez még egyszer megtörténik, minimális. Remélem, a jövőben minden rendben lesz, a robotra nagy a kereslet. Nem hiszem, hogy érdemes lenne szétszedni. Mi értelme lenne szétfűrészelni, ha csak a programot is meg lehet semmisíteni? Maga a robot egy közönséges manipulátor, az egész lényege a rá írt programban van."

A TASZSZ idézte a Moszkvai Sakkszövetség elnökét, Szergej Lazarevet is, aki szerint a sakkrobot üzemeltetőinek át kell gondolniuk a konfigurációkat.

"A szülők nyilatkozatot akartak írni az ügyészségnek" - mondta Lazarev. "Szeretnénk békésen rendezni a dolgot, megegyezésre jutni. "Nem hiszem, hogy a robotot le kellene szerelni... több mint 10 éve ki van állítva különböző sakkversenyeken. De tárgyalni fogunk a tulajdonosaival, az üzemeltetőkkel a további védelmi és biztonsági intézkedésekről."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.