Hirdetés
. Hirdetés

Borzalmas tortúrát él át egy diplomata a Havanna-szindróma miatt

|

Beperelték az amerikai Külügyminisztériumot a titokzatos eset után tapasztalt nehézségek miatt.

Hirdetés

Egy amerikai diplomáciai biztonsági tisztviselő beperelte a Külügyminisztériumot és személyesen Antony Blinken államtitkárt az úgynevezett Havanna-szindróma okozta sérülései, és az emiatt tapasztalt megtorlás, valamint diszkrimináció miatt. Mark Lenzi, a Diplomáciai Biztonsági Szolgálat (DSS) munkatársának szövetségi keresete az első ismert per az amerikai kormány ellen a rejtélyes állapot kapcsán, amelyről először 2016-ban számoltak be amerikai kémek Kubában.

A Virginia állam keleti körzetében benyújtott 46 oldalas panasza a külügyminisztérium által megrendelt 2020-as tudományos tanulmányt idézi, amely szerint "a betegségből származó diagnosztizált sérülések nagy valószínűséggel az impulzusos mikrohullámú sugárzásnak tudhatók be".

Hirdetés

Lenzi és családja állítólag 2017 novemberében kezdett "hirtelen és megmagyarázhatatlan mentális és fizikai tüneteket tapasztalni, beleértve fejfájást, szédülést, hányingert, orrvérzést, álmatlanságot és memóriavesztést", miközben a kínai Guangzhou-ban élt. Amikor panaszt tett, a kereset szerint egy biztonsági mérnök egy "elavult" eszközzel felületes mikrohullámú érzékelő átvizsgálást végzett - a titkosszolgálat (Diplomatic Security Service, DSS) pedig leszólt neki, amiért "túlreagált" egy "biztonsági berendezéssel kapcsolatos problémát".

Végül visszahívták az Egyesült Államokba, ahol azóta is él, megtagadva tőle az előléptetést vagy a lehetőséget, hogy tengerentúli kiküldetésekre jelentkezzen, beleértve a jól fizetett "nehézségi" szolgálatot, például Szerbiában vagy Azerbajdzsánban - áll a panaszban. Lenzi azt is állítja, hogy a külügyminisztérium pszichiátriai vizsgálatnak vetette alá, miután egy nem minősített e-mailt (azaz nem jelölte, hogy "bizalmas" informácót közöl) küldött, amelyben figyelmeztette a kollégákat arra, hogy a "Havanna-szindróma" potenciális veszélyt jelenthet az egészségükre és biztonságukra.

Lenzi diszkriminációra és jogtalan megtorlásra hivatkozik, és hat év beszámítását kéri a nyugdíjazásába, a tengerentúli szolgálatba való visszahelyezését, elmaradt és megvont bérét kamatokkal együtt, valamint a jogi költségeket, és "anyagi kártérítést az érzelmi stresszért, fájdalomért és szenvedésért".

A külügyminisztérium nem kívánta kommentálni a folyamatban lévő peres ügyeket, és "adatvédelmi és biztonsági okokra" hivatkozva nem válaszolt a nagykövetség működésével kapcsolatos kérdésekre.

Míg Lenzi azt állítja, hogy a külügyminisztérium igyekezett lekicsinyelni a sérüléseit, addig a Biden-kormányzat jelentősen kibővítette az állítólagos irányított energiájú támadás kivizsgálásának körét, miközben az amerikai média bizonyítékok nélkül Oroszországnak vagy Kínának tulajdonította azt. Persze, azt se felejtsük, hogy az amerikai hadsereg szintén tesztel mikrohullámú fegyvert, a Thort

Kubai tudósok azzal érveltek, hogy nincs tudományos bizonyíték a "szindrómára". A Berkeley Egyetem kutatója még 2019-ben azt mondta, hogy az állítólag amerikai diplomatákat és kémeket célzó hangok egy bizonyos tücsökfaj párzási hangjai. A JASON nevű, a közelmúltig titkosított tudósokból álló szakértői tanácsadó testület 2018. novemberi jelentése a szindrómát a tücskök és a csoportos pszichózis kombinációjának tulajdonította. Idén májusban azonban riadót fújt az USA, miután amerikai földön érte a nemzetet irányított energiájú támadás

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.