Hirdetés
. Hirdetés

Csak ennyi kellene, hogy a megújuló fűtés megfizethető legyen az EU-ban

|

Az európai háztartások fűtőberendezéseinek mindössze 17,3 százaléka működik elektromos árammal, hőszivattyúkon keresztül.

Hirdetés

Az uniós országok túlnyomó többségének növelnie kell a hőszivattyú telepítések ösztönzését ahhoz, hogy a technológia megfizethetővé váljon - állítja az EU Cool Products koalíció.

Az EU mindössze 70 milliárd euró értékű támogatásra szorul ahhoz, hogy a megújuló fűtési energia (hőszivattyúk és naphő) minden háztartás számára megfizethetővé váljon - áll az EU Cool Products környezetvédelmi civil szervezet jelentésében. Összehasonlításul az EU teljes védelmi kiadása 2019-ben 186 milliárd eurót tett ki.

Hirdetés

Az európai háztartások fűtőberendezéseinek mindössze 17,3 százaléka működik elektromos árammal, hőszivattyúkon keresztül. A jelentés szerint a bevezetésük egyik fő akadálya a magas kezdeti telepítési költségük.

A 27 uniós tagállamból összesen 19 nem nyújt elegendő támogatást a családok számára e költségek leküzdéséhez, vagy aránytalanul magasan adóztatják meg a villamos energiát - áll a beszámolóban.

Egy négytagú, közepes jövedelmű család számára csak Ausztria, Ciprus, Finnország, Franciaország, Olaszország, Málta, Portugália és Spanyolország nyújtott elegendő támogatást ahhoz, hogy a hőszivattyúk megtérülési ideje legfeljebb nyolc év legyen. A megújuló hőre vonatkozó összes támogatás 70 milliárd euróval történő megemelése lehetővé tenné, hogy az összes uniós háztartás áttérjen a megújuló fűtésre. Ez a támogatás 20 milliárd euróra lenne csökkenthető, ha tonnánként 100 eurós szén-dioxid-adót vezetnének be.

A jelentés szerint a megújuló energiaforrások tömeges elterjedésének egyetlen akadálya a politikai akarat, és kéri, hogy 2025-ig tiltsák be a gázkazánok értékesítését az EU-ban. Az Európai Bizottság egyelőre a fokozatos kivezetés mellett döntött.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.