Hirdetés
. Hirdetés

Egy budapesti irodában fejlesztették a világ legerősebb útlevelét

|

Ez egy verseny, amiben az nyer, aki megérti, hogy a digitális megoldások bevezetése és használata nem innovációs kérdés, hanem maga a túlélés.

Hirdetés

A londoni székhelyű Henley & Partners globális tanácsadócég negyedévente közzéteszi a világ összes útlevelének rangsorát aszerint, hogy birtokosaik hány országba juthatnak el azokkal előzetes vízum igénylése nélkül. A rangsorban a magyar útlevél is előkelő helyen szerepel, 184 vízummentes célállomással. Szingapúr és Dél-Korea megőrizte helyét a rangsor második helyén, őket követi Németország és Spanyolország, majd egy sor más európai ország.

A Henley Passport Index alapján viszont jelenleg a japán útlevél biztosítja a legnagyobb utazási szabadságot, 193 desztinációval. A világ legerősebb útlevelének azonban van magyar vonatkozása is, méghozzá nem is akármilyen. A japán útlevelet ugyanis egy budapesti vállalkozás fejlesztette. 
 
"A projekt legnagyobb kihívása az volt, hogy a japán útlevél chip-jére egy olyan egyedi szoftvermegoldást kellett kifejlesztünk, ami képes volt megfelelni a szigorú japán biztonsági és performance követelményeknek. Ezáltal létrehoztuk a világ egyik legbiztonságosabb és leggyorsabb elektronikus útlevélét" - árulta el Szabó Tamás, nemzetközi szinten elismert IT-biztonsági szakértő, a japán elektronikus útleveleket is fejlesztő ID&Trust Kft. alapító-ügyvezetője.

Hirdetés

A 2002-ben alapított vállalkozás budapesti irodájából a világ legkülönbözőbb pontjaira szállítottak már chipkártyás megoldásokat. Az ID&Trust-ot akkor hívják, ha chipkártyán alapuló személyes- vagy távazonosításra van szükség. Az elmúlt bő 20 évben dolgoztak számos európai országban, a japán útlevélen kívül többek között az új olasz személyi igazolványt, illetve a román egészségügyi kártyát is ők készítették. Hazai vállalkozásként természetesen a magyar piacon is jelen vannak, hiszen az új generációs magyar elektronikus személyi igazolvány (az eSzemélyi) is az ID&Trust irodájában született meg.

"Büszkék vagyunk az elért eredményeinkre. Valószínűleg azon kevés magyar cég egyike vagyunk, akiket a nemzetközi porondon jobban ismernek, mint idehaza."

A vállalkozás ennek ellenére nem teljesen ismeretlen idehaza sem. Az eSzemélyi fejlesztése mellett ugyanis egy mobilalkalmazásba költöztetett multifunkciós digitális irattárcával is előrukkoltak néhány évvel ezelőtt, kifejezetten a lakossági, digitális megoldásokat kereső szegmens számára. A GoodID névre hallgató digitális irattárca is söpört már be díjat idehaza, a kereskedelmi szálláshelyek számára kifejlesztett okmányolvasó funkciójának köszönhetően 2021-ben ugyanis a Magyar Éttermek és Szállodák Szövetsége a GoodID-t az év technológiai újításának választva Termék Innovációs Díjjal jutalmazta.

"Gyakran kérdezik tőlem, hogy merre tart a digitalizáció, és mik a legnagyobb kihívásai. A digitalizáció feladata alapvetően az, hogy egyszerűbbé tegye az életet és minél több időt, költséget tudjunk megtakarítani. De szerintem ennél többről van szó. Ez egy verseny, amiben az nyer, aki megérti, hogy a digitális megoldások bevezetése és használata nem innovációs kérdés, hanem maga a túlélés. Más szóval, aki kimarad, az lemarad. Tény, hogy ma már bárki számára elérhetők releváns digitális szolgáltatások és technológiák. A legnagyobb kihívás az, hogy a megtanuljuk ezeket hatékonyan alkalmazni" - mondta Szabó Tamás.

Újabb magyar, nemzetközileg is (el)ismert vállalkozásra lehetünk tehát joggal büszkék, ráadásul olyan innovatív területeken, mint a chipkártyás okmányok fejlesztése vagy az irataink biztonságos digitális tárolásán alapuló (táv)azonosítás.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.