Hirdetés
. Hirdetés

Egyre kövérebbre hízik az infrastrukturális felhőpiac

|

A WFH-forradalomhoz alkalmazkodó vállalkozások, valamint az ügyfélkapcsolat, az üzleti folyamatok és az ellátási lánc digitalizálása mind befolyásolták a nagyobb felhőre való költésekről szóló döntéseket.

Hirdetés

Az ügyfelek infrastrukturális felhőre fordított kiadásai az első negyedévben globálisan átlépték a 40 milliárd dolláros határt, mivel az üzleti vállalkozások folytatják a különféle folyamatok (köztük a munkafolyamatok) digitalizálását. Ez jó hír az Amazon Web Services (AWS), a Microsoft és a Google számára, ahol cégek a legtöbb pénzt költik el ilyen célokra.

Az IaaS-piac 35 százalékkal 41,8 milliárd dollárra duzzadt - közölte a Canalys elemzőcég a számok összesítése után. A legfontosabb területek ezek voltak a jelentés szerint: adatelemzés és gépi tanulás (ML), adatközpont-konszolidáció, alkalmazásmigráció, felhőalapú fejlesztések és szolgáltatások.

"A felhő minden ágazatban győztesként szerepel az elmúlt évben, alapvetően a COVID-19-járvány kitörése és a lezárások kezdete óta"- mondta Blake Murray, a kutatás elemzője.

Hirdetés

Az AWS piaci részesedése elérte a 32 százalékot 13,376 milliárd dollárral az első negyedévben.Az első három hónapban a cég megerősítette egy második teljes régió létrehozását Japánban, és további 15 rendelkezésre állási zónát, valamint öt AWS régió elindítását tervezi Ausztráliában, Indiában, Indonéziában, Spanyolországban és Svájcban. A negyedév során érkeztek az új EX2 X2gd példányok is, amelyek a saját fejlesztésű Graviton2 CPU-n alapulnak.

A Microsoft Azure az előző évhez képest 50 százalékkal, 7,941 milliárd dollárra növelte forgalmát, immár a harmadik egymást követő negyedévben. Satya Nadella vezérigazgató a héten az elemzőkkel folytatott harmadik negyedéves eredménymegbeszélés során azzal büszkélkedett, hogy a Microsoft több adatközpont-régiót épített ki, mint bármelyik riválisa, és hogy az ügyfelek, köztük a Fujitsu és a KMPG, elkezdték használni az Azure Arcot hibrid IT-állományaik kezelésének megkönnyítésére.

A Google infrastrukturális felhőeladásai az első negyedévben 56 százalékkal 2,926 milliárd dollárra ugrottak. A felhőalapú natív fejlesztések és az ügyfelek gyorsított átállása az iparágspecifikus szolgáltatásokra segítettek több pénzt hozni, ahogyan a felhőalapú ML és analitika is.

Az első negyedévi költési adat 11 milliárd dollárral magasabb, mint a tavalyi megegyező időszakában, és 2 milliárd dollárral több, mint a tavalyi utolsó három hónapban. A WFH-forradalomhoz (otthonról való munka robbanásszerű növekedéséhez) alkalmazkodó vállalkozások, valamint az ügyfélkapcsolat, az üzleti folyamatok és az ellátási lánc digitalizálása mind befolyásolták a nagyobb felhőre való költésekről szóló döntéseket.

Murray szerint bár 2020-ban jelentős felhőinfrastruktúra-kiadások történtek, a cégeknél a munkaterhelés zöme még nem tért át a felhőre. A migráció és a felhőre fordított kiadások azonban folytatódni fognak, ahogy az ügyfelek bizalma 2021 folyamán növekszik. "A tavaly elhalasztott nagy projektek mind újra felbukkannak, miközben új felhasználási esetek bővítik a megszólítható piacot" - mondta. Az élenjáró beruházások - beleértve az 5G-t is - létfontosságúak lennének az ultraalacsony késleltetésű alkalmazások és az olyan felhasználások esetében, mint az autonóm autók és az ipari robotika - tette hozzá a kutató elemző.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.