Hirdetés
. Hirdetés

EM: új energetikai adatközpont segíti az energiaátmenet sikeres levezénylését

|

A FEAK távlati célja, hogy létrejöjjön a villamosenergia-hálózat "digitális ikerpárja", amely valós idejű szimulációk lefuttatására alkalmas felületként hathatósan segíti a szakpolitikai, műszaki és gazdasági döntéseket.

Hirdetés

A júniusban megalapított FEAK Független Energetikai Adatközpont Zrt. (FEAK) fő feladata az ellátásbiztonság növelését, a megújuló energiaforrások szélesebb körű hasznosítását szolgáló megoldások kialakítása és alkalmazása a villamosenergia-szektorban - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A társaság az EM háttérintézményeként nagy tömegű energetikai fogyasztói adatok mesterséges intelligenciával megtámogatott feldolgozásával és optimalizálásával biztosít majd szakmai, elemzői hátteret az ágazati szereplők, az energiaközösségek és más felhasználók döntéseihez.

A FEAK a szükséges fejlesztések megvalósításával ezen felül az energia hatékony felhasználását szolgáló központi energiamenedzsment keretrendszert hoz létre a közintézmények részére. Alapvető küldetése egy országos lefedettséggel rendelkező, független, egységes energetikai adatközpont üzemeltetése az adatvezérelt döntéshozatal érdekében. Létrejötte innovációra ösztönöz, növeli az átláthatóságot és megkönnyíti az együttműködést az ágazatban. Az energetikai adatközpont kulcsfontosságú szereplőként mozdítja elő az energiarendszer áttérését a fenntarthatóbb és hatékonyabb működésre.

Hirdetés

A néhány erőműtől a fogyasztók felé áramló villamos energián alapuló hagyományos hálózati modellt mindenütt átszabja a megújuló termelés térnyerése. A legelterjedtebb alternatív energiaforrások időjárásfüggő jellegük miatt nagyobb fokú kiszámíthatatlanságot hoztak be a rendszerekbe. A fejlesztések így világszerte elsősorban arra irányulnak, hogy az iparági döntéshozók közel valós idejű adatokkal rendelkezzenek. A FEAK első ütemben a villamosenergia-hálózat korszerű menedzsmentjéhez, a kapcsolódó közpolitikai döntések megalapozásához szolgáltat adatokat. Működésének induló fázisában megtörténik a szükséges fejlesztések előkészítése és végrehajtása, a szabályozási környezet kialakítása.

A társaság várhatóan 2026-tól kezdi majd meg tevékenységét független energetikai adatmenedzsment-szervezetként. Korszerű megoldások alkalmazásával ekkortól járulhat hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, az elosztó és átviteli hálózat állagmegóvásához, a közlekedés zöldítéséhez is. A kizárólagos állami tulajdonban álló FEAK tekintetében az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét az EM gyakorolja majd. A társaság vezérigazgatója Solymár Károly Balázs, a tárca energiaügyi infokommunikációért felelős helyettes államtitkára, aki vezető tisztségviselői feladatait díjazás nélkül látja el.

A FEAK távlati célja, hogy létrejöjjön a villamosenergia-hálózat "digitális ikerpárja", amely valós idejű szimulációk lefuttatására alkalmas felületként hathatósan segíti a szakpolitikai, műszaki és gazdasági döntéseket. Az adatközpont mesterséges intelligenciával támogatott elemzésekkel és az energiahatékonysági tanácsadással valamennyi érdekelt ágazati szereplő számára képes lesz értéknövelt szolgáltatásokat nyújtani. A FEAK további törekvése, hogy megszerzett szakértelmét és kidolgozott módszereit a későbbiekben egyéb közüzemek adatalapú menedzsmentjében is kamatoztassa - olvasható a minisztériumi közleményben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.