Hirdetés
. Hirdetés

Ezért akar a Nasdaq teljesen a felhőbe költözni

|

Rendszerei másodpercenként 3 millió üzenetet kezelnek.

Hirdetés

A Nasdaq tőzsdét 1971-ben alapították a világ első elektronikus tőzsdéjeként, és az elmúlt 50 évben arra törekedett, hogy a digitális innováció élvonalában maradjon. Az első felhőszámlája az AWS-től mindössze 20 dollár volt, de a tőzsde most már készen áll arra, hogy pénzügyi szolgáltatási platformja teljes mértékben a felhőre támaszkodjon.

A Nasdaq számára elsődleges követelmény az alacsony késleltetés, mivel az idő szó szerint pénz. Adena Friedman, a Nasdaq vezérigazgatója elmondta, hogy a platformon a megbízások végponttól végpontig tartó feldolgozása 20 mikromásodperc vagy annál rövidebb idő alatt történik. "Hogy ezt perspektívába helyezzük, ez tízezerszer gyorsabb, mint egy szempillantás" - mondta ITpro Today szerint.

Hirdetés

A Nasdaq másik jellemzője a hatalmas forgalom. Friedman szerint egy adott napon a Nasdaq rendszerei másodpercenként 3 millió üzenetet kezelnek. A Nasdaq a névadó tőzsdén túlmenően a tágabb tőkepiaci ökoszisztéma számára is nyújt szoftver-alapú (SaaS) alkalmazásokat, kiszolgálva a vállalati ügyfeleket, a befektetési menedzsment ügyfeleket és a bankokat.

A Nasdaq nem újonc a felhőben. Valójában a tevékenysége a felhő használatának kezdetéig visszavezethető. Még 2008-ban a platform piacra dobott egy Market Replay nevű terméket, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy egy teljes piaci napot és minden egyes részvényt milliszekundumra visszanézzenek.

"Tehát ez egy tökéletes korai alkalmazás volt a felhő számára, sok adattal, de nem volt valós idejű alkalmazás. Megkaptuk az első számlát az AWS-től, és az körülbelül 20 dollár volt, így tudtuk, hogy nagyon jó kapcsolatunk van kialakulóban" - mondta a vezérigazgató. Az elmúlt öt évben Friedman szerint a Nasdaq arra összpontosított, hogy a piaci szolgáltatásokat a felhőbe hozza. Ez az út egy olyan technológiai osztállyal kezdődött, amelyet környező rendszereknek nevezett. Ezek a rendszerek többek között az adatelosztást, a bevételkezelést és a szabályozói jelentéstételt foglalják magukban, amelyek a jól működő piacok alapját képezik.

Az évek során nőtt a bizalom, amelyet a Nasdaq a felhőben lévő környező rendszereivel kapcsolatban kialakított, és 2022-ben a pénzügyi szolgáltató óriás az eddigi legnagyobb felhősítésre készül - a matching engine, a technológia, amely egy megbízást kereskedéssé változtat, az AWS-re költözik - mondta Friedman.

"Csak akkor akartunk erre az útra lépni, ha biztosak voltunk benne, hogy meg tudjuk csinálni, miközben fenntartjuk, sőt javítjuk a piacaink késleltetési rugalmasságát. Most, hogy mérnökeink mélyen elköteleződtek az AWS-szel, tudjuk, hogy készen állunk, és az amerikai opciós piacainkkal megkezdjük ezt az új szakaszt" - fejtegette a vezető. A terv az, hogy idővel más piaci szolgáltatásokat is hozzáadnak, ahogy a Nasdaq az ügyfeleivel, a szabályozó hatóságokkal és más szereplőkkel kapcsolatos problémákat megoldja.

A Nasdaq több rendszerének az AWS-re történő áthelyezése magában foglalja, hogy az AWS felhőfunkciói a Nasdaq saját adatközpontjain belül legyenek. A cél az, hogy ugyanezeket a szolgáltatásokat a Nasdaq széles partneri ökoszisztémája számára is elérhetővé tegyék.

"A befektetőkkel és a vállalati kibocsátókkal szembeni felelősségünk, hogy továbbra is fejlesszük a piacokat, hogy biztonságosabbá, hozzáférhetőbbé, globálisabbá és megfizethetőbbé tegyük őket. A Nasdaqnál az a törekvésünk, hogy az első olyan pénzügyi piactér és megoldásszolgáltató legyen, amely 100 százalékban felhőalapú" - mondta Friedman.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.