Hirdetés
. Hirdetés

Ezt látni kell! Nyilvánossá tették az univerzum legrészletesebb 3D-s térképét

|

A DESI 7,5 millió galaxist mért fel mindössze 7 hónap alatt!

Hirdetés

A DESI spektroszkópiai eszköz jelenleg is azon dolgozik, hogy feltérképezze a galaxisok helyzetét az időben (precízen rögzítve a Földtől való távolságukat, belekalkulálva, mennyit tágult az univerzum addig, míg ez a fény eljutott a Földre), hogy a tudósok jobban megértsék a sötét energiát.

Az ötezer miniteleszkópból álló Sötét Energia Színképelemző Műszer (DESI, Dark Energy Spectroscopic Instrument) rendkívüli teljesítményére épülő kozmikus felmérési projekt eredményeit már közzé is tették a tudósok: az univerzum eddigi legrészletesebb 3D-s térképén jelenleg 7,5 millió galaxis helye már biztosan és pontosan látható.

Hirdetés

A projektet vezető Lawrence Berkeley Laboratórium által csütörtökön bemutatott térkép a DESI működésének első hét hónapjának eredménye.

A térképen minden egyes pont egy-egy galaxist jelöl, amely 100 milliárd és egybillió csillagból áll a Földről ötmilliárd fényévnyi távolságban látható Szűz csillagkép irányában, a Bak csillagkép felé haladva. Jól látható, hogy a régi rendszerekhez képest a DESI milyen fantaszikus eredményeket tud felmutatni:

"Nagyon sok szépség van benne" - mondta Julien Guy, a Berkeley laboratórium asztrofizikusa. "A galaxisok eloszlásában a 3D-s térképen hatalmas klaszterek, filamentumok és ürességek vannak. Ezek a világegyetem legnagyobb struktúrái. De bennük megtaláljuk a nagyon korai világegyetem és az azóta eltelt tágulás történetének lenyomatát."

A DESI munkájának ez még csak a kezdete, hiszen a projekt célja, hogy havonta több mint egymillió új galaxist adjon hozzá a térképhez. Amikor 2026-ban elkészül, a térkép várhatóan több mint 35 millió galaxist fog tartalmazni, hatalmas adathalmazt biztosítva a csillagászok számára a tanulmányozáshoz.

A DESI egy korszerű detektor, amely az arizonai Kitt Peakben található négyméteres Nicholas U. Mayall Teleszkóphoz van csatlakoztatva, 5000 optikai szálból áll, amelyeket 10 mikronos pontosságúra pozícionáltak. A detektor a galaxisok energetikai sugárzásának hullámzásait, az úgynevezett baryon-akusztikus oszcillációkat keresi, amelyek az ősrobbanás utáni első néhány százezer év során beépültek az anyag eloszlásába.

A kozmikus történelem különböző időszakaiban e hullámzások közötti távolság mérésével a csillagászok ki tudják majd számolni, hogy a világegyetem tágulásának gyorsulása állandó volt-e, vagy változott az idők során.

Ez a tudás kiemelkedő fontosságú lesz a titokzatos sötét energia megértéséhez, amely a feltételezések szerint az univerzum minimum 70%-át teszi ki, és a tágulás mozgatórugója.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.