Hirdetés
. Hirdetés

Fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin

|

A biotechnológiai cég újszerű molekuláris biológiai alapú diagnosztikai megoldásokat is fejleszt.

Hirdetés

Uniós támogatással több mint 305 millió forintos beruházással fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft. - jelentette be a cég. A közlemény szerint a beruházáshoz a biotechnológiai cég 152,87 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert.

A 2002-ben alapított Avidin Kft. fő célja új kis molekulák azonosítása, amelyek daganatos, illetve központi idegrendszeri betegségekkel kapcsolatos gyógyszerfejlesztések kiindulópontjai lehetnek. A cég a házon belüli gyógyszerfejlesztési programok mellett a gyógyszerkutatás területén, a különböző gyógyszerjelöltek elemzésének preklinikai szakaszában nyújt szolgáltatásokat és termékeket partnereinek.

A biotechnológiai cég újszerű molekuláris biológiai alapú diagnosztikai megoldásokat is fejleszt. Ezek közül kiemelkedően sikeres egy valós idejű kvantitatív PCR-eljárás. Részben az e területen felhalmozott tudás tette lehetővé, hogy az új koronavírus megjelenésekor olyan termékcsaládot fejlesszenek ki, amelynek segítségével precízen és gyorsan, akár 12 óra alatt ki lehetett mutatni a vírus jelenlétét a szervezetben. A vállalkozás így az egyik legjelentősebb szereplővé vált a diagnosztika cégek között.

Hirdetés

A cég a Magyar Multi Program keretében nyert támogatást eszközbeszerzésre, illetve technológiai fejlesztésre. Az új berendezések lehetővé teszik sejtbiológiai tesztek beállítását, protokollok kidolgozását, fluoreszcens alapanyagok létrehozását, vizsgálatát, minőség-ellenőrzését. A kísérleti fejlesztés során létrejövő eredményeket részben a humán onkológia, gyulladásos és fertőzéses megbetegedések területén működő orvosi magán laboratóriumok, magán kórházak, más diagnosztikai laboratóriumok fogják igénybe venni, illetve a biotechnológiai területen működő vállalkozásoknak kínálják majd.

A beruházás részeként napelemes rendszert is kiépítenek, így a vállalkozás energiaigényének egy részét megújuló forrásból fedezi majd. A fejlesztéstől a vállalkozás fajlagos költségeink csökkenését, valamint árbevétele és exportja növekedését várja.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint közvetve, illetve közvetlenül az alapító kutató tulajdonában álló, 29 alkalmazottat foglalkoztató Avidin Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele tavaly 4,739 milliárd forint volt, ami több mint 12 százalékkal haladta meg a 2020-ast. A vállalkozás adózott eredménye 2020-ban 1,329 milliárd, tavaly 928 millió forint volt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.