Hirdetés
. Hirdetés

Földet vigyázó szemek - a NASA frissítette az Eyes on the Earth műholdeszközt

|

Segítségével a műholdak által gyűjtött adatok segítségével a Föld életjeleit is nyomon követhetjük, beleértve a szén-dioxid és szén-monoxid értékeket.

Hirdetés

A Föld körül keringő műholdak fontos szerepet játszanak mindennapi életünkben: fontos környezeti és időjárási adatokat szolgáltatnak, támogatják a kommunikációs szolgáltatásokat, segítik a közlekedést és az áruforgalmat, biztonsági feladatokat látnak el vagy éppen a Föld állapotának változásait figyelik.

A NASA lehetővé teszi, hogy a környezetre összpontosító Földet figyelő műholdjait nyomon kövessük az "Eyes on the Earth" - a Földre szegezett szemek - nevű elképesztően látványos eszközén keresztül. Ez egy interaktív weboldal, amely 3D-s vizualizációt kínál a szatellitek aktuális helyzetéről.

Hirdetés

Az Eyes on the Earth-ön keresztül a műholdak által gyűjtött adatok segítségével a Föld életjeleit is nyomon követhetjük, beleértve a szén-dioxid és szén-monoxid értékeket, valamint a tengerszintet és a talajnedvesség szintjét. Az eszköz minap élesedett frissítése pedig még több adatkészletet tartalmaz - írja a DigitalTrends.

Az Eyes on the Earth nyitóoldalán 21 műhold látható, amelyek jelenleg a bolygónk körül keringenek. Ha a Missions (Küldetések) fülre kattintunk, megjelenik egy lista, amely minden egyes műholdról részleteket tartalmaz, beleértve a nevét és azt, hogy mióta van az űrben. Ha az egyik műholdra kattintunk, máris látható, hogy milyen Föld körüli pályán kering, a képernyő alján pedig egy fülön tájékoztatást kaphatunk a küldetés céljáról. A kijelző alján megjelennek a rendelkezésre álló adatkészletek is.

Ráközelíthetünk a műholdra és körbeforgathatjuk, hogy jobban megnézzük. Sőt, az apró részletek is elérhetők. A Nemzetközi Űrállomás esetében például látható, hogyan fordulnak a napelemtáblái a napsugárzásnak való kitettségük optimalizálása során.

Nagyon érdekes információkkal szolgál a Vital Signs (Életjelek) lap is. A szén-dioxid gombra kattintva például megjelenik a NASA Orbiting Carbon Observatory 2 műhold adatainak vizualizációja, amely a földtől a légkör tetejéig méri a CO2 gázt. Van lehetőség az "adatok animálására", és egy kiválasztott időintervallumban megnézhetjük a CO2-szint változását az idők folyamán.

Az új frissítésnek hála pillanatképeket kaphatunk a természeti világ fontos eseményeiről. "Például részleteket láthatunk egy trópusi vihar maximális szélsebességéről, egy észak-kaliforniai tűzvész hatásairól, sőt, még az Új-Zélandnál lévő fitoplankton-virágzás mértékét is megfigyelhetjük, miközben információkat kapunk ennek fontosságáról" - közölte a NASA.

Az Eyes on the Earth egy hihetetlenül mély információs csatorna, amelybe könnyű bevonódni, elmerülni, sőt talán elveszni is. De végül többet megéri a ráfordított idő, hiszen tudunk meg ezekről a fontos földmegfigyelő műholdakról és az általuk végzett létfontosságú munkáról.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.