Hirdetés
. Hirdetés

Forradalmian zöld módszer hasznosítja a szén-dioxidot a gyári füstgázokból

|

Ez azért fontos, mert a ciklikus karbonátoké olyan vegyületosztály, amely az ipart nagyon érdekli.

Hirdetés

A szén-dioxid felhasználása közvetlenül a szennyező forrásokból rendkívül hasznos lehet a zöld gazdaság számára. Most egy lépéssel közelebb kerültünk ennek megvalósításához, köszönhetően egy kutatócsoportnak, amely kifejlesztett egy újszerű vegyületet, amely lehetővé tette számukra, hogy a szén-dioxidot a kéményekből összegyűjtsék és kereskedelmi szempontból értékes vegyi anyagok előállítására használják.

"Egy hatékony katalizátor kifejlesztésével nagy lépést tettünk a remélt körkörös széngazdasággal kapcsolatos egyik alapvető kihívás megoldása felé" - mondta Kyriakos Stylianou, az OSU College of Science vezető kutatója. A kutatók megállapították, hogy az újszerű fémorganikus váz, amelyet egy gyakori ipari vegyi anyaggal, a propilén-oxiddal töltöttek meg, képes katalizálni a ciklikus karbonátok képződését, miközben eltávolítja a szén-dioxidot a gyárak füstgázaiból - olvasható a Journal of Materials Chemistry A című folyóiratban megjelent tanulmányban.

Hirdetés

Ez azért fontos, mert a ciklikus karbonátoké olyan vegyületosztály, amely az ipart nagyon érdekli. Ez a színtelen és szagtalan folyadék poláros, aprotikus oldószerként hasznosítható. Az eredményekből kiderül, hogy olyan hasznos dolgok, mint az akkumulátorok elektrolitjai és a gyógyszeripari prekurzorok (elővegyületek) ugyanolyan technikával állíthatók elő, mint amilyennel a szennyező anyagokat tisztítják a gyártóüzemekből, ami a zöldgazdaságot erősíti.

A kutatók a háromdimenziós fémorganikus vázat, vagy MOF-ot a lantanidák (lágy, ezüstös-fehér fémek) családjára alapozva fejlesztették ki, amelyeket az éjjellátó szemüvegektől kezdve az öngyújtók tűzkövéig mindenben használnak. Az újszerű vázszerkezetet most arra szolgál, hogy katalizálják a biogázból történő ciklikus karbonátgyártást, amely szén-dioxid, metán és más, szerves anyagok bomlása során keletkező gázok keveréke.

"Ezek nagyon izgalmas eredmények. Azzal pedig, hogy közvetlenül fel tudjuk használni a tisztátalan forrásokból származó szén-dioxidot, megtakarítjuk a szétválasztás költségeit és energiáját, mielőtt ciklikus karbonátok előállítására használnánk, ami a zöld gazdaság számára nagy áldás lesz" - jelentette ki Stylianou az Interesting Engineering szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.