Hirdetés
. Hirdetés

Gépi tanulással tárták fel a pszichológusok a szexuális elégedettséget előrejelző tényezőket

|

Ez ugyanis fontos a boldog és stabil kapcsolathoz.

Hirdetés

Egy kutatócsoport gépi tanulási algoritmus segítségével két mintán keresztül vizsgálta a szexuális elégedettség legjobb előrejelzőit. A romantikus szerelem, a diádikus szexuális vágy, a szex fontossága a kapcsolatban és a kapcsolati elégedettség a szexuális elégedettség legjobb előrejelzői között szerepeltek. Az eredményeket a Journal of Social and Personal Relationships című folyóiratban tették közzé.

Pszichológiai tanulmányok szerint a kielégítő szexuális életet folytató párok boldogabb és stabilabb kapcsolatban élnek. Laura M. Vowels kutató és munkatársai azt akarták megvizsgálni, hogy egy tudományos modell mennyire képes megjósolni a szexuális elégedettséget. Bár korábbi kutatások szerint az olyan tényezők, mint az intimitás és az elkötelezettség hozzájárulnak a pozitív szexuális élményhez, Vowels és csapata szerint egyetlen tanulmány sem hasonlított össze egymás mellett több kapcsolati változót. Annak tisztázása, hogy mely változók jelzik legjobban a szexuális elégedettséget, segíthet a kutatóknak azonosítani a beavatkozások során megcélzandó kapcsolati tényezőket.

Hirdetés

"Rengeteg kutatás létezik a szexuális elégedettség előrejelzőiről, de ezek a kutatások mindegyike hagyományos statisztikai elemzésekkel készült, amelyek nem tudnak megbízhatóan megmondani arról, hogy mely tényezők a legfontosabbak a szexuális elégedettség előrejelzésében. A szexuális elégedettség azonban a párkapcsolati siker legfontosabb előrejelzői közé tartozik, ezért fontos kutatási terület" - magyarázta Vowels, a Blueheart.io és a Lausanne-i Egyetem kutatója a Psypost pszichológiai portálon.

A tanulmány szerzői az adatok tudományos megközelítésében a gépi tanuláshoz fordultak, amely lehetővé teszi egy változóhalmaz relatív előrejelezhetőségének összehasonlítását. A kutatók ezt a gépi tanulási algoritmust két külön mintán alkalmazták. Az első mintát 891, átlagosan 32 éves résztvevő alkotta, akiknek 54 százaléka hetero, 21 százaléka biszexuális és 18 százaléka meleg volt. A második minta 955 résztvevőből állt, akiknek átlagéletkora 30 év volt, és akiknek 56 százaléka hetero és 41 százaléka biszexuális volt.

Mindkét vizsgálatban a résztvevők online kérdőíveket töltöttek ki, amelyek különböző demográfiai és párkapcsolati tényezőkre vonatkoztak. A második vizsgálatban 754 résztvevő romantikus partnere is válaszolt a kérdőívre. A mérések kiterjedtek a szexuális vágyra, a szexuális viselkedésre, a fogamzásgátló használatára, a párkapcsolati elégedettségre és a szexuális elégedettségre.

A tanulmány szerzői elemzéseket végeztek annak megállapítására, hogy mely változók magyarázzák a szexuális elégedettség legnagyobb varianciáját. Összességében a szexuális elégedettség figyelemre méltóan kiszámítható volt, a vizsgált változók a variancia 48 és 62 százaléka közötti részét magyarázták. A kutatók ezután az első minta 94 változója és a második minta 71 változója közül azonosították a tíz legjobb előrejelzőt.

Mindkét minta esetében a párkapcsolati elégedettség volt a szexuális elégedettség első számú előrejelzője. "Azok a résztvevők, akik magas pontszámot értek el a kapcsolati elégedettségben, akár öt ponttal magasabb szexuális elégedettséget értek el, mint azok, akiknek átlagos volt a kapcsolati elégedettségük. Ezzel szemben azok a személyek, akik alacsony pontszámot értek el a kapcsolati elégedettségben, akár 15 ponttal alacsonyabb pontszámot értek el a szexuális elégedettségben, mint azok, akik átlagos szintű kapcsolati elégedettséget érezte. A partneri szexuális aktivitás és a szóló szexuális aktivitás iránti vágy szintén a legjobb előrejelzők között volt mindkét mintában" - közölták a kutatók.

Az emberek szexről és szerelemről alkotott elképzelései különösen fontosak voltak az első mintában. Az a hit, hogy a szex a szerelem megnyilvánulása (de az nem, hogy a szerelem megelőzi a szexet), vagy hogy a szerelem a legfontosabb, előre jelezte a magasabb szexuális elégedettséget. A romantikus szeretet különösen fontos volt a második minta körében, ahol a partner iránti nagyobb romantikus szeretet magasabb szexuális elégedettséget jelzett előre. A hosszabb kapcsolat és a változatos szexuális viselkedés, mint például az orális szex és a kölcsönös maszturbáció szintén nagyobb szexuális elégedettséget jelzett előre a második minta körében. Néhány korábbi adattal ellentétben a nemek nem jelezték előre szignifikánsan a szexuális elégedettséget.

Ami a partnerhatásokat illeti, a partner szexuális elégedettsége, a romantikus szerelem, a diádikus vágy és a kapcsolati elégedettség mind a saját szexuális elégedettség tíz legjobb előrejelzője között volt. "A nők esetében a partner szexuális elégedettsége majdnem annyira előrejelezte a nők szexuális elégedettségét, mint a saját párkapcsolati elégedettségük. A férfiak esetében ez az összefüggés sokkal kisebb volt" - jelentette Vowels és csapata, megjegyezve, hogy ez az eredmény azt a társadalmi nézetet tükrözheti, hogy a férfiak szexuális öröme fontosabb, mint a nőké.

A tanulmány szerzői elismerik tanulmányuk korlátait, többek között azt, hogy nem tudták megvizsgálni a szexuális elégedettség összes előrejelző tényezőjét, és olyan kulcsfontosságú változókat hagyhattak ki, mint az önbecsülés és a szociokulturális jellemzők.

"A tanulmány pusztán előrejelző jellegű, és ennek alapján nem tehetünk oksági állításokat. Két meglévő adathalmazt is felhasználtunk, így az ezekben mért változókra korlátozódtunk, ezért lehetnek más tényezők is, amelyeket nem tudtunk figyelembe venni" - mondta Vowels.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.