Hirdetés
. Hirdetés

Gigaleállás - egyszerűen kizárta magát a Facebook a saját rendszeréből

|

Konfigurációs hiba okozta a történelmi kimaradást.

Hirdetés

Közel hatórás szünet után éjfél körül vált újra elérhetővé a Facebook, az Instagram és a WhatsApp. Ekkora méretű leállás még nem volt a közösségi oldal történetében, legutóbb 2019 márciusában egy órára tűnt el a közösségi oldal, míg az Insta és a WhatsApp 14 órára vált elérhetetlenné.

A Facebook közleményt adott ki, amelyből kiderül, mi vezetett a kimaradáshoz. Mint írták, új konfigurációs változtatásokat vezettek be, amelyek miatt probléma lépett fel az adatközpontjaik közötti kommunikációban. A hiba a belső eszközeiket is érintette, a rendszerek összeomlottak, ami nagyban nehezítette a probléma kívülről történő megoldását.

A vállalat szerint nincs szó arról, hogy a felhasználói adatok veszélybe kerültek volna a leállás ideje alatt.

Hirdetés

Őrjöngő facebookosok lepték el a Twittert

A felhasználók hétfő reggel és délután kezdtek problémákat jelenteni a nagy közösségi oldalak szervereinek elérésével kapcsolatban a DownDetector szerint, amely naplózza a népszerű weboldalakkal kapcsolatos felhasználói problémákat. A Facebook-alkalmazás sok mobilfelhasználó számára egyáltalán nem töltődött be, míg néhány asztali felhasználó "A webhely nem érhető el" üzenetet kapta. Az Instagram-felhasználók a The Verge szerint egy 5xx Server Error üzenetet láttak. Az őrjöngő facebookosok a Twitterre özönlöttek.

A titkosított üzenetküldő alkalmazás (és a WhatsApp versenytársa), a Telegram is beugrott a harcba, és szórakozott egy kicsit a Facebook kárára, azt tweetelve, hogy a tömeges kiesések ellenére "még mindig kitartanak".

A Facebook bocsánatot kért a felhasználóitól

Az ehhez hasonló leállásokat nyomon követő Downdetector nevű oldal azt közölte, hogy soha annyi jelzést nem kapott még felhasználóktól, mint hetfő este. Összesen mintegy 14 millióan jelentették a platformokat.

"Az adatközpontjaink közötti hálózati forgalmat koordináló gerinchálózati útválasztók konfigurációs módosításai olyan problémákat okoztak, amelyek megszakították a kommunikációt" - írta a vállalat egy hétfői blogbejegyzésben.

Mibe kerül egy ilyen leállás?

A hétfői kereskedési napot a New York-i tőzsdén a Facebook komoly mínusszal zárta. Emiatt Mark Zuckerberg vagyona egyetlen nap alatt közel 6 milliárd dollárral csökkent. Ám még így is Zuckerberg az ötödik leggazdagabb ember a világon, vagyona jelenleg 116,8 milliárd dollár az amerikai Forbes szerint. Zuckerberg vagyonát szeptember 13-án még 140 milliárd dollárra becsülte a Bloomberg indexe. A Facebook-részvények árfolyama szeptember közepe óta így már mintegy 15 százalékponttal esett. 

Fura véletlen?

Mint ismeretes, a Facebook és a hozzá köthető platformok nem sokkal azt követően váltak globálisan elérhetetlenné, hogy Frances Haugen, a vállalat korábbi termékmenedzsere olyan belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek - állítása szerint - bizonyítják, hogy az amerikai cég tisztában van a termékei által okozott károkkal.

Haugen azt állítja: a Facebook saját kutatása is azt mutatta, hogy a platform fokozza a gyűlöletet és a félretájékoztatást, fokozott polarizációhoz vezet, valamint hogy az Instagram kifejezetten károsíthatja a tizenéves lányok mentális egészségét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.