Hirdetés
. Hirdetés

Görögország, ha akar teljes egészében zöldáramból működik

|

Görögországnak nemrégiben sikerült annyi zöldáramot termelnie, ami több órán keresztül fedezte volna az ország teljes áramigényét megújuló forrásokból. Ezt a villamosenergia-hálózatot üzemeltető IPTO jelentette be.

Hirdetés

A közlemény szerint október 7-én legalább öt órán át teljesen tiszta áramot szolgáltattak Görögországnak. A görög villamosenergia-hálózat történetében először fordult elő, hogy a kereslet 100 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezték - jelentette be a görög Green Tank nevű agytröszt a Twitteren.

A Green Tank szerint az év első nyolc hónapjában a nap-, szél- és vízenergiából származó villamos energia aránya a villamosenergia-mixben mintegy 46 százalék volt. Ez mintegy 4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A gáz és a szén együttesen alig 49 százalékot tett ki. A fennmaradó rész villamosenergia-import volt.

Görögország 2030-ra 70 százalékra akarja növelni a megújuló forrásokból származó villamos energia arányát a villamosenergia-mixben - jelentette a Reuters brit hírügynökség. Ennek érdekében a megújuló energiák beépített kapacitását a jelenlegi 10 gigawattról 25 gigawattra kell növelni. Elemzők szerint ez már 2030 előtt megvalósítható.

Áprilisban az Athéntól mintegy 480 kilométerre északra fekvő Kozaniban naperőművet kapcsoltak a hálózatra. A 204 megawattos beépített kapacitással ez a legnagyobb naperőmű az országban és az egyik legnagyobb Európában. Görögország mintegy 30 milliárd eurót tervez befektetni a tiszta energiatermelés bővítésére és a villamosenergia-hálózat korszerűsítésére - írja a Golem.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.