Hirdetés
. Hirdetés

Három milliárd forintos uniós forrásból fejleszti térinformatikai és IT rendszerét az OVF

|

A közbeszerzési eljárásokat még 2021-ben hirdették meg.

Hirdetés

Három milliárd forintos uniós forrásból fejlesztheti vízgazdálkodási információs rendszerét (VIZIR) az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) - jelentette be a szervezet csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten. Az OVF térinformatikai és alap IT infrastruktúrájának fejlesztését célzó fejlesztés pénzügyi alapját a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 2014-2020 közötti, vissza nem térintendő uniós forrás szolgáltatta - mondta Labdy Jenő műszaki főigazgató-helyettes.

A közbeszerzési eljárásokat 2021-ben hirdették meg, a szerződéseket idén márciusban megkötötték, a fejlesztésekkel 2023 végéig, a pénzügyi elszámolás előtt kell végezniük a vállalkozóknak - mondta. A projekt célja a vízügyi ágazat támogatása geodézia, távérzékelési adatgyűjtéssel és az ezt kiszolgáló IT infrastruktúra fejlesztésével, amelyek elengedhetetlenek a vízgazdálkodás és az éghajlatváltozás hatásainak vizsgálatára - tette hozzá.

Az OVF főosztályvezetője, Szabó Györgyi elmondta, hogy az eddig különálló vízgazdálkodási célú adatbázisok összekapcsolásával egy új, integrált téradatbázis jöhet létre. Új, részletgazdag felbontást biztosító mérőrendszereket szonárokat is vásárolnak.

Hirdetés

A fejlesztések másik része az IT biztonság javítása mellett az IT park korszerűsítét célozza, valamint a térinformatikai adatok mennyiségének kezelésre alkalmas rendszerkörnyezet biztosítását - mondta Kubinyi Imre, az OVF informatikai főosztályának vezetője. Ennek keretében duplájára, 550 terrabájtra növelik a szervezet szerverkapacitását, 9 új szerver üzembe helyezésével.

Kubinyi Imre az MTI kérdésére elmondta, hogy a támogatás elosztásánál hatékonysági szempontok játszottak szerepet, ezért a KEHOP forrásokat kizárólag az OVF-re koncentrálták.

A 12 regionális vízügyi igazgatóságnál hasonló célú fejlesztések várhatók. A kormány erre már jóváhagyott 7,43 milliárd forintot a Digitális Megújulás Operatív Program (DIMOP) keretében, de ennek kifizetése még nem történt meg a 2021-2027 uniós források kifizetésének befagyasztása miatt - tette hozzá.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.