Hirdetés
. Hirdetés

Hatalmas energiaforrássá változtat egy mongol sivatagot Kína

|

Gigantikus fejlesztések sora valósult meg Kína autonóm tartományában.

Hirdetés

Az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Terület (röviden Belső-Mongólia) Kína autonóm tartománya, itt található a Kubuki sivatag is, amelyben gigantikus fejlesztések sora zajlik. Legutóbb december végén kezdődött meg egy több mint 11 milliárd dollár értékű, hatalmas megújuló energiaprojekt építése, amely része az ország ambiciózus tisztaenergia-programjának.

A 16 millió kW összteljesítményű nap- és szélerőművi bázis a világ legnagyobb ilyen jellegű megújuló áramtermelő létesítménye lesz egy sivatagi területen - közölte az építtető cég. A nap- és szélenergiát, valamint a korszerűsített szénenergiát kombinálva évente 40 milliárd kWh villamos energiát fog termelni Peking, valamint Tiencsin és Hopej tartományok számára. A vállalat nem határozta meg az építkezés időkeretét, azt mondta, hogy az első fázisban 1 gigawattnyi, energiatárolóval felszerelt napenergia-kapacitást építenek ki.

Hirdetés

A Kubuki-sivatagban megvalósuló projektet a China Three Gorges Corporation és az Inner Mongolia Energy Group fejleszti. A sivatagban már működik az ország legnagyobb, 196 000 panelből álló naperőműve, amely 2,3 milliárd kWh-t termelt - ez 760 000 tonna normál szénnek felel meg. A Dalagdi PV Power Base erőmű kivitelezését 2017 novemberében hagyta jóvá a kínai energiaügyi hivatal. A fejlesztést itt is több részre osztották, az első fázis már 2018 óta része az országos elektromos hálózatnak, a másodikat 2020-ban csatlakoztatták.

Kína jelentős szél- és napenergia-termelő kapacitással rendelkezik, és a tiszta energia bázis része az ország ambiciózus beruházási programjának, amelynek célja, hogy tágas sivatagos területein a lehető legtöbb megújuló energiát termelje. Peking a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében azt tervezi, hogy 2025-re az áram 33%-át megújuló forrásokból állítja elő, és már most közelít ehhez a célhoz, mivel a tiszta energia előállítása tavaly elérte a 29,4%-ot.

A projektek elképesztő mértékben segítik a térséget több szempontból is. Egyrészt a fejlesztés csökkenti a széndioxid-kibocsátást, másrészt mérsékli az elsivatagosodást. A napelemek ugyanis gyengítik a szél erejét, így a panelek alatt a homok nem "folyik" tovább, megállítva ezzel a sivatag terjeszkedését. A kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy a sivatagok letakarása környezeti láncreakciót indít be. A napelemek sötét felülete ugyanis megváltoztatja a felszín fényvisszaverő és elnyelő képességét: míg a sivatag homokja visszaveri a beeső fénysugárzás nagy részét, addig a napelemek elnyelik, és azt a jelentős részt, amit nem képesek elektromos árammá alakítani (papíron 70, valóságban 85%), az hővé alakulva távozik. Ez olyan hőmérséklet különbséget idéz elő a szárazföld és a környező tengerek felszíne felett, amely hatására monszunszerű esőzések alakulhatnak ki.

Mint ismeretes, a Kubuki-sivatag az északnyugat-kínai Ordos-medencében található, a Hetao-síkság és a Loess-fennsík között helyezkedik el, az Ordos-sivatag része, a déli szomszédos Mu Us-sivataggal együtt, és Kína 7. legnagyobb sivataga a maga 18.600 négyzetkilométeres területével.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.