Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan lehet a térképből a következő nagy médium

|

Egy mellőzött, de mégis alapvető médium, amelyet érdemes felújítani, újragondolni.

Hirdetés

A Felt nevű oaklandi startup a térkép társadalomban betöltött szerepét akarja megváltoztatni, azzal együtt, hogy átalakuljon a gondolkodásunk erről a médiumról. A Felt lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy térképet építsenek, amelybe adatkészleteket integrálnak, és együttműködve mutassák be a hatást, kevésbé statikus módon, mint az átlagos Google Maps lekérdezés.

Elég nagy küldetésnek tűnik, annak bebizonyítása, a térkép egy mellőzött, de mégis alapvető médium, amelyet érdemes felújítani, újragondolni.

Hirdetés

A 2021 augusztusában bejelentett 4,5 millió dolláros magvető kör óta a Felt 15 fősre növelte csapatát Hawaiin, Kaliforniában, Missouriban, Vermontban, Kanadában és Spanyolországban. A finanszírozás és a csapat növekedése azt jelenti, hogy a Felt úgy gondolja, készen áll a növekedés következő szakaszára: a visszajelzésekre.

A startup a több hetes privát bétatesztelés után nyilvánosan is elindította platformját, több mint 1000 emberrel. A nyilvános béta 50 adatréteget, például földrengéstörténeti vagy erdőtűz-adatokat kombinált egy letisztult felülettel, amely arra hivatott, hogy az emberek saját térképeket rajzolhassanak. A társalapítók szerint ez önmagában is bravúr, hiszen az adatok gyakran töredezettek, pontatlanok vagy egyszerűen csak rosszul formázottak.

A Felt a kollaboratív szoftvermozgalom folytatása. (A kollaboratív szoftverek lényege, hogy segítik az embereket a közös céljaik elérésében, azaz az egyes csoportok tevékenysége szoftveres támogatást kap.) Ezen a területen voltak már sikeres kezdeményezések. A Via által 100 millió dollárért felvásárolt Remix például egy városi közlekedéstervező startup. A Felt ezt a vonalat viszi tovább, de ezúttal a térképezést a városokon túlra helyezi. Augusztustól mostanáig a társalapítók szerint a Felt technológiai demóból egy "kereskedelmi lábakon álló" termékké vált, amely gazdagabb, tényellenőrzött adathalmazokat, kevesebb hibát és remélhetőleg gyorsabb betöltési időt tartalmaz.

A Felt az éghajlatra összpontosító szemlélettel indult, de ez a fókusz ma már szélesebb körűnek tűnik. A vállalat más felhasználási esetek kiszolgálásának módjaiba is befektet, mint például a tudományok igénye az óceáni táj megértésére, vagy a nemzeti parkok, amelyek jobb módszert szeretnének az ösvények követésére.

Az éghajlatra már nem egyetlen területként tekintenek, hanem inkább egy horizontális elképzelésként. Ma már ugyanis minden egyes iparágnak, amelynek fizikai jelenléte van a Földön, szem előtt kell tartania az éghajlatot, az időjárást, a tüzeket és az árvizeket, és ez mindenre hatással van. A térképek például segíthetnek az ukrajnai háború elől menekülő embereknek, hiszen szállást kereshetnek, tudatában lehetnek az elérhető szolgáltatásoknak stb.

A következő lépésben nem csak az elindítandó funkciók rangsorolásáról, a megfelelő felhasználási esetek meghatározásáról kell gondoskodniuk, hanem a térképek moderálásáról is, vagy az olyan folyamatok beépítéséről, amelyek korlátozzák a rosszindulatú felhasználókat.

A Felt csak akkor járhat sikerrel, ha a Big Tech térképalkalmazásait meghaladó szolgáltatásokat tud nyújtani a vállalatoknak, hiszen a fejlesztést elsősorban a céges piacon szeretnék profitábilissá tenni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.